Zo hou je de schermtijd van je kind onder controle
In deze wereld van pixels en touchscreens zijn kinderen vaak urenlang gekluisterd aan hun laptop, tablet of smartphone. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe weet je of je kind te lang vastgeplakt zit aan het scherm? En op welke manier vind je het evenwicht tussen on- en offline plezier? Tijd voor enkele tips om de schermtijd van je kind onder controle te houden.
Allereerst: is alle schermtijd negatief?
Schermtijd is de totale tijd die je kind doorbrengt voor een scherm. Dit kan een tv, computer, tablet, smartphone of gameconsole zijn. Hoewel deze term vaak wordt geassocieerd met luiheid of afleiding, is het belangrijk om te beseffen dat niet alle schermtijd gelijk is.
Er is een belangrijk verschil tussen 'schermhangen' en 'nuttige schermtijd'.
- Schermhangen gaat om ‘passieve activiteiten’ zoals eindeloos scrollen op sociale media of het bekijken van niet-educatieve vlogs. Hoewel dit soort schermtijd vaak als nadelig wordt gezien bij overmatig gebruik, zijn er ook voordelen. Zo kan het spelen van games de fantasie van kinderen verrijken en hun Engels verbeteren.
- Nuttige schermtijd gaat over schermtijd voor ‘educatieve of creatieve doeleinden’. Denk aan het gebruik van educatieve apps, het lezen van digitale boeken, het volgen van een online les of het maken van digitale kunst. Deze vorm van schermtijd kan cognitieve vaardigheden verbeteren, en creativiteit en leren stimuleren.
Het is dus belangrijk om niet alleen de hoeveelheid schermtijd van je kind in de gaten te houden, maar ook de kwaliteit ervan. Balans en inhoud zijn sleutelwoorden bij het beheren van schermtijd.
Hoeveel dagelijkse schermtijd wordt aanbevolen?
Er zijn geen regels, maar wel richtlijnen waarmee je de schermtijd van je kind onder controle kan houden. Deze richtlijnen verschillen uiteraard per kind: jullie maken zelf afspraken.
- 2 - 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
- 6 – 8 jaar: maximaal 2 x 30 minuten per dag
- 8 – 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag
- 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
- 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag, verdeeld over verschillende blokken
Is je kind jonger dan 2 jaar? Pas dan op: kijkt je kind vaak langdurig, zonder pauzes, van dichtbij naar een scherm? Dan kan dit bijziendheid veroorzaken. Beperk de schermtijd daarom tot een paar momenten per week. De WHO raadt schermtijd voor kinderen onder de 2 jaar zelfs af.
Schermtijd onder controle houden: 3 tips
Tip 1: maak samen afspraken
Betrek je kind bij het maken van afspraken voor schermtijd. Bespreek hoeveel schermtijd per dag of week oké is. Overleg daarnaast over alternatieven voor schermtijd. Denk aan buiten spelen, lezen, tekenen of een andere hobby. Wanneer je samen met je kind afspraken maakt, voelt je kind zich meer betrokken en verantwoordelijk, en zal daarom de afspraken beter nakomen.
Tip 2: gebruik ouderlijk toezicht en tools voor schermtijdbeheer
Er zijn veel programma's en apps die je helpen om de schermtijd van je kind te beheren. Met deze tools stel je tijdslimieten in of kan je de toegang tot het internet na een bepaald tijdstip blokkeren. Een bekende is de ingebouwde functie ‘Schermtijd’ op Apple-apparaten.
Voordat je zulke programma’s installeert, raden we aan om dit te bespreken met je kind. Een goed gesprek is altijd de beste start. Door vooraf duidelijke afspraken te maken, is controle misschien niet eens nodig.
Tip 3: doe zelf ook mee
Als ouder beïnvloed je het gedrag van je kind. Volg dus zelf ook de regels. Zit je zelf uren aan een stuk op je smartphone, dan wordt het moeilijk om je kind te overtuigen dat te veel schermtijd slecht is.
Daarnaast is het belangrijk om af en toe mee te kijken en je te verdiepen in de digitale wereld van je kind. Speel een computerspelletje mee of kijk samen naar een YouTube-filmpje. Zo leer je wat je kind boeit, en kan je beter inspelen op zijn of haar belevingswereld. Bovendien geeft het je de kans om op een ontspannen manier te praten over verantwoord schermgebruik.
Conclusie
De schermtijd van je kind onder controle houden is een uitdaging, maar geen onmogelijke opgave. Door samen afspraken te maken, het goede voorbeeld te geven en af en toe samen de digitale wereld te ontdekken, creëer je een gezonde balans.