De gevaren op het internet voor kinderen: welke zijn er en wat kun je eraan doen?
Nu kinderen opgroeien met technologie overal om zich heen, is internetveiligheid belangrijker dan ooit. De online wereld blijft zich telkens maar ontwikkelen en daarom kan het als ouder lastig zijn om up-to-date te blijven met wat zich online allemaal afspeelt. Het is echter belangrijk om enigszins een idee te hebben van de gevaren die kinderen kunnen tegenkomen wanneer ze tijd spenderen online. Babysits deed onderzoek naar internetveiligheid, sprak met verschillende experts op dit gebied, en deelt de resultaten graag.
Er zijn verschillende gevaren die kinderen online kunnen tegenkomen. Het kennen en begrijpen van deze gevaren is volgens experts de eerste stap in het beschermen van jouw kinderen. Daarom zullen we beginnen met het noemen en uitleggen van de “belangrijkste” gevaren.
Ongepaste Content
Op het internet is alles één klik van je verwijderd. Online blogs, spellen, websites en soms zelfs online advertenties kunnen jouw kind expliciete en ongepaste content laten zien. Dit gebeurt zonder dat jij of jouw kind hier toestemming voor kunnen geven. Het is dus altijd belangrijk om in de gaten te houden wat jouw kind online opzoekt en te beslissen of je dit wel of niet gepast vindt voor hun leeftijd.
Gevaarlijke challenges
Je leest steeds vaker in het nieuws dat kinderen deelnemen aan (gevaarlijke) online challenges. Deze challenges worden gekopieerd van leeftijdsgenootjes of van het internet. Een voorbeeld hiervan is de “choking challenge” waarin kinderen elkaar “verstikken” totdat ze het bewustzijn verliezen. Challenges als deze kunnen zeer gevaarlijk zijn, en het is daarom belangrijk om goed met je kind te communiceren over de gevaren van online trends.
Online pesten
Pesten is in het “echte” leven natuurlijk al een groot probleem, maar met de komst van technologie heeft het zich nog verder verspreid. Cyberpesten gebeurt vaak anoniem en het is moeilijk te achterhalen wie er achter zit. Omdat de pester niet in direct (fysiek) contact staat met het slachtoffer, is cyberpesten helaas gemakkelijker dan pesten in het echte leven. Dit neemt echter niet weg dat het dezelfde gevolgen kan hebben voor het slachtoffer.
Helaas is het moeilijk om cyberpesten te voorkomen. Er zijn echter wel een paar maatregelen die je kunt nemen om je kind er toch een beetje tegen te kunnen beschermen. Zo kun je een social media profiel privé maken zodat alleen jij of je kind kunt toestaan wie het mag zien, reacties uitzetten, of woorden blokkeren zodat deze niet tevoorschijn kunnen komen. Ook praten over online pesten en de gevolgen hiervan is wederom belangrijk om je kind bewust te maken van de problemen.
Mentale gezondheid
Doordat kinderen zich vaak niet beseffen dat een groot deel van de foto’s op sociale media bewerkt zijn, kan dit leiden tot mentale problemen. Door de bewerkte foto’s krijgen kinderen onrealistische opvattingen over hoe hun leven of lichaam er uit zou moeten zien. Dit kan uiteindelijk leiden tot onzekerheid of een laag zelfbeeld, maar ook tot mentale gezondheidsproblemen zoals angst of depressie. Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed met je kind te praten. Leg bijvoorbeeld uit dat mensen vaak alleen de leuke dingen laten zien online, en dat veel foto’s bewerkt zijn en dus niet tonen hoe je er uit zou moeten zien.
Tips & tricks
Er zijn verschillende manieren waarop je als ouder om kunt gaan met deze online gevaren en hoe je je kleine hier tegen kunt beschermen. Zoals al naar voren is gekomen begint het allemaal met goede communicatie. Je kind zomaar iets verbieden is vaak niet de oplossing, dit maakt ze alleen maar nieuwsgierig om het juist uit te proberen. Praat daarom met je kind over wat wel en niet mag, maar leg vooral ook uit waarom iets niet mag. Wanneer ze dit begrijpen zullen ze er een stuk beter mee omgaan.
Voor kleinere kinderen zijn er speciale apps of zelfs gehele tablets ontwikkeld. Deze apps of apparaten werken op een manier waardoor ongepaste content automatisch weg gefilterd wordt. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld niet vrij zoeken op het internet, maar alleen gebruikmaken van kindvriendelijke applicaties of functionaliteiten. Een goed voorbeeld hiervan kunnen educatieve apps zijn, je kleine kan zich hiermee prima vermaken én ze kunnen er tegelijkertijd ook nog iets van leren!
Verder zijn er nog ouderlijk toezicht apps waar je aan zou kunnen denken. Over het algemeen zorgen deze apps ervoor dat je kunt controleren en beheren tot welke websites, apps of functionaliteiten je kind toegang heeft. Je kunt bijvoorbeeld ook een timer zetten voor het gebruik van het apparaat, een specifieke app, of bepaalde websites of apps blokkeren. Ouderlijk toezicht apps verschillen in functionaliteiten, en elke app biedt je dan ook iets anders aan.
Over Babysits
Dit artikel is geschreven door Babysits. Via dit babysitting platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny en onthaalouder in jouw buurt vinden! Ben jij dus nog op zoek naar een goede babysit? Neem dan zeker eens een kijkje op Babysits!