9 dingen die je in orde moet maken voor de geboorte

 

 

Wat breng je het best in orde als je zwanger bent? Van Startbedrag tot je werkgever op de hoogte brengen: onze expert zet het even op een rijtje.

 

 


Wat moet je allemaal regelen voor de geboorte?

Ben je in verwachting van een klein oogappeltje? Proficiat! 🙂 Bij een zwangerschap komt heel wat kijken, ook praktisch. Welke formaliteiten breng je best in orde voor de geboorte van je kindje? Wij zetten het voor jou even op een rij.

1. Vraag je Startbedrag aan

Baby op komst? Dan heb je recht op Startbedrag. Dit maakt deel uit van het Groeipakket. Daarmee krijg je al van bij de start een mooi financieel steuntje in de rug. Je kan je Startbedrag aanvragen vanaf je zwangerschap tot vijf jaar na de geboorte van je kleine spruit. Wij raden je aan om dit alvast voor de geboorte aan te vragen.

 

Bij MyFamily kan je het eenvoudig online aanvragen. Wij brengen daarna alles voor jou in orde. Zodat je vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje 1.238,78 euro op je rekening ontvangt.

2. Zoek een crèche of onthaalmoeder

Een van de eerste zaken die je het best regelt voor de geboorte is de crèche of onthaalmoeder. Op de website van Kind & Gezin kan je gemakkelijk een aangesloten en erkende crèche zoeken. Probeer dat zo snel mogelijk te regelen. Vaak is er immers een wachtlijst of kan je je baby niet direct inschrijven.

Twijfel je over een crèche of onthaalmoeder? Hier vind je een overzicht van de overeenkomsten en verschillen. Zo kan je de juiste keuze maken voor jou en je toekomstig gezin.

3. Informeer je werkgever over je zwangerschap

Je werkgever op de hoogte brengen van je zwangerschap zorgt ervoor dat je in België beschermd bent tegen ontslag. En dat je een beroep kan doen op voorrechten om je zwangerschap zo vlot mogelijk te laten verlopen. De manier waarop je de boodschap brengt, maakt niet veel uit. Een persoonlijk gesprek is meestal het beste. Vraag een gesprek op het moment dat je klaar bent om het nieuws van je zwangerschap op je werk te verspreiden.

Je werkgever zal je ook een medisch attest vragen waarop je vermoedelijke bevallingsdatum staat. Bezorg dit ten laatste zeven weken voor je bevallingsverlof. Verwacht je een meerling? Dan bezorg je het doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum ten laatste negen weken op voorhand. Dat attest heb je ook nodig om je Startbedrag aan te vragen.

4. Licht je ziekenfonds in

Als je zwanger bent, contacteer je best snel je ziekenfonds en dit om een aantal redenen:

  • In het begin van je zwangerschap, kijk je best even na of je al je bijdragen betaald hebt en nog aangesloten bent. Je ziekenfonds betaalt een deel van de kosten van je doktersbezoeken terug, maar ook de voorbereiding op je bevalling, de rekening van je ziekenhuisverblijf, de gezondheidszorgen voor je baby en je bevallingsverlof.
  • Tijdens je zwangerschapsverlof heb je recht op een moederschapsrustuitkering van je mutualiteit. Die moet je aanvragen met een medisch attest met je vermoedelijke bevallingsdatum. Je ziekenfonds bezorgt je dan de nodige papieren die jij en je werkgever – of de uitbetalingsinstelling van werkloosheidsuitkeringen als je werkloos bent – moeten invullen.
  • Na je bevalling moet je een geboorteattest bezorgen. Je ziekenfonds berekent dan op welke datum je bevallingsverlof eindigt. Binnen de acht dagen na die datum moet je een bewijs van werkhervatting bezorgen aan je mutualiteit.
  • Zijn jij en je partner niet bij dezelfde mutualiteit aangesloten? Dan moet je ook beslissen bij welk ziekenfonds jullie je kindje gaan inschrijven. Om die keuze te maken, kan je best vergelijken welke diensten ze aanbieden.

Tenslotte krijg je via je ziekenfonds ook nog een geboortepremie voor je pasgeboren baby.

 Zie je door de bomen het bos niet meer? Elk ziekenfonds helpt je graag verder. Bij Helan Ziekenfonds kan je bijvoorbeeld een infogesprek aanvragen om je door alle administratie te loodsen. Je kan je ook altijd inschrijven op de zwangerschapsnieuwsbrief van Helan Ziekenfonds en zo blijf je op de hoogte.

5. Maak je hospitalisatieverzekering in orde

Als je al een hospitalisatieverzekering hebt, breng je die ook op de hoogte van je zwangerschap. Zo geniet je van de terugbetalingen van je ziekenhuisrekening en extra thuishulp, bijvoorbeeld. Wel belangrijk: daarvoor moet je je hospitalisatieverzekering al opgestart hebben voor je zwangerschap. Ben je al zwanger op het moment dat je je hospitalisatieverzekering afsluit? Dan worden de kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele complicaties niet vergoed.

Meer weten? www.verzekeringen.be

6. Niet getrouwd? Beslis over de achternaam van je kindje

Zijn jullie niet getrouwd, maar wil je graag dat jullie kleintje papa’s achternaam krijgt? Dan moet je samen naar het gemeentehuis, zodat de aanstaande vader zijn kind kan erkennen. Dat kan vanaf de 26e week van je zwangerschap. Juridisch regel je zo ook het ouderlijk gezag. Vergeet niet allebei je identiteitskaart mee te nemen. Het erkenningsbewijs moet je meenemen bij de geboorteaangifte. De vader kan het kind ook na de geboorte erkennen. Doe je het al voor de geboorte? Dan kan hij jullie kindje alleen gaan aangeven. 

7. Breng een bezoekje aan het ziekenhuis

Weet je al in welk ziekenhuis je wil bevallen? Maak eventueel een afspraak – als dat kan – voor een rondleiding en schrijf je in. In sommige ziekenhuizen kan dat tot een maand voor je uitgerekende datum. Bij andere ziekenhuizen doe je dat best een aantal maanden voor de geboorte van je kindje.

8. Regel kraamzorg

Kies je voor een thuisbevalling? Dan is het vanzelfsprekend om je kraamzorg op tijd te regelen. Maar ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, is kraamzorg achteraf niet alleen fijn maar ook nuttig. Zeker omdat het aantal ligdagen in de kraamkliniek beperkt is. Informatie hierover krijg je bij je ziekenfonds of via de verschillende expertisecentra voor kraamzorg in elke provincie. Je mutualiteit komt trouwens ook tussen in de kosten.

9. Stel je geboortelijst samen

Een baby in huis betekent dat je heel wat spulletjes nodig hebt. Babywinkels kunnen je alvast helpen om een geboortelijst samen te stellen voor de geboorte. Weet je zelf al wat je nodigt hebt? Of heb je de nodige spulletjes al in hui en wil je liever geld als geboortecadeau? Dan kan je een pamperrekening openen, of een Yongo rekening openen. Zo kan je zelf kopen wat je nodig hebt, en kan je al beginnen sparen of beleggen voor je kleine schat!

Fijn met de trein

De laatste vier maanden van je zwangerschap mag je in eerste klasse reizen met een ticket of abonnement tweede klasse zonder dat je moet bijbetalen. Tenminste: als je een medisch getuigschrift met je vermoedelijke bevallingsdatum bij je hebt. Dat kan je gewoon aan je dokter vragen. Meer weten? Lees er hier alles over.

Checklist nodig?

Wil je graag een overzicht van alle to do’s voor de geboorte van je kindje? Download dan onze handige checklist, print hem uit en hang hem op een zichtbare plek. Zo ben je zeker dat je aan alles hebt gedacht – en dat is een hele geruststelling 😉

 

Download je checklist