mf_headerbeeld_emily-tevreden.jpg

Veelgestelde vragen over toeslagen

In het Groeipakket bestaan er vele toeslagen. Heb je vragen over 1 van deze toeslagen? Lees snel verder op deze pagina, misschien staat jouw vraag hier wel tussen.

Algemene vragen

Heb ik recht op een toeslag?

Of je recht hebt op een toeslag in je Groeipakket hangt af van jouw situatie. Er bestaat bijvoorbeeld een sociale toeslag voor gezinnen met een laag inkomen of een zorgtoeslag voor kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeftes. In onze Groeipakket Calculator kan jij makkelijk checken op welk bedrag jij recht hebt.

Waar heb ik recht op als alleenstaande?

Als alleenstaande heb je recht op een sociale toeslag en schooltoeslag in je Groeipakket als je gezinsinkomen onder een bepaalde drempel ligt. Als uitbetaler krijgen wij automatisch informatie over je (nieuwe) gezinssituatie en je gezinsinkomen, zodat we je de financiële steun kunnen bezorgen waar je als eenoudergezin recht op hebt.

Heb ik recht op eenoudertoeslag?

Je hebt recht op een eenoudertoeslag als je een eenoudergezin bent, je jaarlijkse bruto belastbare gezinsinkomen lager is dan 40.187,19 euro en je een vast bedrag van 259,49 euro ontvangt voor kinderen geboren voor 1 januari 2019. In andere gevallen ontvang je mogelijk wel een toeslag in je Groeipakket.

Zijn jouw kinderen geboren vóór 1 januari 2019 en ontvangen zij niet het vaste basisbedrag van 259,49 euro, of zijn zij geboren vanaf 1 januari 2019? In dat geval kom je niet in aanmerking voor de toeslag voor alleenstaande ouders. Echter, je kunt wel recht hebben op de reguliere sociale toeslag zoals vastgesteld door het Groeipakketdecreet, mits je voldoet aan de inkomensvoorwaarden.

Moet ik een wijziging in mijn gezin doorgeven aan MyFamily?

Ja, het is belangrijk om ons op de hoogte te brengen bij veranderingen in je gezinssituatie. Laat het ons zeker weten als:

  • Je kind trouwt of gaat samenwonen;
  • Er een kindje bijkomt waarvoor je een Groeipakket ontvangt;
  • Een kind dat recht had op een Groeipakket het gezin verlaat;
  • Iemand in je gezin ouder dan 25 jaar hoger onderwijs volgt (ook bachelor-na-bachelor of master-na-master);
  • Een gezinslid erkend is als persoon met een handicap (alleen van toepassing als je buiten Vlaanderen woont).

Twijfel je of een verandering invloed heeft? Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder.
 

Waar kan ik mijn dossier in kijken?

Heb je een Belgische identiteitskaart? Dan vind je alles over jouw specifieke Groeipakket in je digitaal dossier op het MyFamily portaal. Inloggen is makkelijk en veilig.

Vind je de info die je zoekt niet terug? Contacteer dan onze Groeipakketcoaches (link: https://www.myfamily.be/nl-be/contacteer-ons), zij helpen je graag verder.

Schooltoeslag

Wat is de schooltoeslag?

De schooltoeslag is een financiële tegemoetkoming voor ouders in de schoolkosten. De schooltoeslag vervangt de vroegere schooltoelage voor het kleuter, lager en secundair onderwijs.

Wanneer krijg je de schooltoeslag?

Woon je in Vlaanderen? Dan moet je de schooltoeslag niet aanvragen. Onze groeipakketcoaches kijken je recht automatisch na. Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan ontvang je de schooltoeslag.

Woon je in Brussel of Wallonië en ga je naar een school in Vlaanderen, dan moet je de schooltoeslag wel aanvragen. De schooltoeslag wordt steeds uitbetaald tussen 28 augustus en eind december.

Wat moet ik doen om de schooltoeslag te ontvangen?

Je moet niets doen als je al Groeipakket ontvangt. Je krijgt de schooltoeslag automatisch op je rekening als je daar recht op hebt. Je krijgt deze toeslag jaarlijks tussen eind augustus en december.

Woon je in Wallonië, Brussel of in het buitenland maar studeer je in Vlaanderen? Dan moet je een aanvraag indienen via online aanvraagformulier.

Welke maand krijg je de schooltoeslag?

Je krijgt de schooltoeslag binnen je Groeipakket tussen eind augustus en december. Elk uitbetaler betaalt de schooltoeslag zo dicht mogelijk bij de start van een schooljaar uit. Soms ontbreken de nodige gegevens, waardoor de uitbetaling trager gebeurt. Vandaar dat er voor die toeslag geen vaste uitbetalingsdatum is.

Hoeveel bedraagt de schooltoelage?

Hoeveel de schooltoelage bedraagt, hangt onder andere af van jouw gezinsinkomen. De schooltoeslag in het Groeipakket vervangt de schooltoelage. Uitbetalers ontvangen automatisch de nodige gegevens en berekenen vervolgens waar jij recht op hebt. Je hoeft zelf niets aan te vragen. Nieuwsgierig? Bereken hier zelf hoeveel jij zal ontvangen.

Waarom wordt de schooltoeslag berekend op basis van het gezinsinkomen van twee jaar geleden?

De schooltoeslag is bedoeld voor gezinnen met een bruto belastbaar inkomen onder een bepaalde grens. We gebruiken de inkomsten van twee jaar geleden omdat die pas dan volledig gekend en officieel zijn.

De FOD Financiën bezorgt ons die gegevens via het aanslagbiljet. Aangezien dat pas twee jaar na het inkomstenjaar beschikbaar is, worden die cijfers gebruikt voor de berekening. Bijvoorbeeld: je inkomsten van 2023 zijn pas definitief beschikbaar in 2025.

Kan je een schooltoeslag krijgen voor een kind in het secundair onderwijs?

Ja, ook in het secundair onderwijs kan je recht hebben op een schooltoeslag.

Woon je in Vlaanderen? Dan hoef je niets te doen — de aanvraag verloopt automatisch.

Woon je in Brussel of Wallonië? Dan moet je de schooltoeslag wél zelf aanvragen.

Betaalt MyFamily ook een studietoelage voor studenten in het hoger onderwijs?

Neen, wij berekenen enkel de schooltoeslag voor leerlingen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Als je kinderen hoger onderwijs volgen, dan kan je een studietoelage aanvragen via de FOD Onderwijs.

Kinderopvangtoeslag

Wat is de kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een toeslag binnen het Groeipakket in Vlaanderen. De toeslag is voor kinderen die naar een niet-inkomensgerelateerder kinderopvang gaan die erkend is door de Vlaamse overheid.

Wanneer moet ik de kinderopvangtoeslag aanvragen?

Je hoeft de kinderopvangtoeslag niet zelf aan te vragen. Woon je in Vlaanderen? Dan ontvangt MyFamily automatisch de gegevens over de opvangdagen via Kind & Gezin.

Wanneer krijg je de kinderopvangtoeslag?

Je hebt recht op de kinderopvangtoeslag als je kind:

  • Jonger is dan 2.5 jaar;
  • Naar een kinderopvang gaat die erkend is door de Vlaamse Overheid;
  • Naar een niet-inkomensgerelateerder kinderopvang gaat.

In welke situaties heb je geen recht op de kinderopvangtoeslag?

Je ontvangt geen kinderopvangtoeslag als:

  • Je kind ouder is dan 2,5 jaar en al naar de kleuterschool gaat;
  • Je gebruikmaakt van een inkomensgerelateerde opvang;
  • De opvanglocatie niet erkend is door de Vlaamse overheid.

Wanneer wordt de kinderopvangtoeslag betaald?

De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald op de 20e van de maand volgend op de opvangmaand. Valt de 20e in het weekend of op een feestdag, dan betalen we de toeslag op de eerstvolgende werkdag.

Zorgtoeslag

Hoe lang duurt het voordat ik een beslissing krijg over de zorgtoeslag?

Hoe lang de evaluatie duurt, hangt af van je dossier. Omdat elk dossier anders is, kunnen we vooraf geen exacte timing meegeven.
Heb je vragen over de stand van je aanvraag? Dan kan je contact opnemen met team Zoë van het agentschap Opgroeien. Zij volgen het onderzoek op.

Je bereikt hen:

• via e-mail: zoe.info@kindengezin.be 
• of telefonisch op het nummer 02 533 13 41

Wanneer heb je recht op een zorgtoeslag?

Je kan recht hebben op een zorgtoeslag als je kind extra zorg of ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld door een handicap, aandoening of ontwikkelingsstoornis.

Een erkend team onderzoekt of je kind voldoet aan de voorwaarden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de medische situatie, het functioneren in het dagelijks leven en de gevolgen voor het gezinsleven.


Als het recht wordt vastgesteld, ontvang je automatisch elke maand een zorgtoeslag. De aanvraag loopt meestal via een arts of een erkende organisatie zoals het CLB, Kind & Gezin of je ziekenfonds.

Sociale toeslag

Wat is een sociale toeslag in het Groeipakket?

De sociale toeslag in het Groeipakket is een bijkomend bedrag om gezinnen die het financieel moeilijker hebben extra te ondersteunen. Het bedrag verschilt naargelang het inkomen van de ouders of opvoeders en de grootte van het gezin. Lees hier alle details.

Hoeveel bedraagt de sociale toeslag?

De bedragen van de sociale toeslag in het Groeipakket variëren van 71,91 euro tot en met 105,69 euro per maand. Het bedrag is afhankelijk van het gezinsinkomen en de grootte van het gezin.

Wanneer wordt de sociale toeslag van het Groeipakket uitbetaald?

De sociale toeslag wordt samen met het basisbedrag van het Groeipakket uitbetaald, en dat gebeurt ten laatste op de 8e van de volgende maand.

Wie komt in aanmerking voor een verhoogd Groeipakket?

Je hebt recht op een verhoogd Groeipakket als je gezinsinkomen onder een bepaalde grens blijft.

Ligt het gezinsinkomen onder 40.187,19 euro per jaar? Dan kom je in aanmerking.

Heb je drie of meer kinderen, en krijgt minstens één van hen het nieuwe basisbedrag van 180,19 euro? Dan ligt de grens hoger: 75.593,05 euro per jaar.

Daarnaast moet je gezin ook slagen voor de zogeheten KI-test .

Wie ontvangt de sociale toeslag bij scheiding?

Wij kijken naar de officiële gezinssituatie.
 

Wonen de ouders niet samen? Dan gaan we uit van co-ouderschap oftewel een gelijkmatig verdeelde huisvesting. Dat wil zeggen dat de kinderen afwisselend en even lang bij beide ouders verblijven. In dit geval verdelen we de sociale toeslag eerlijk tussen de ouders. We bekijken het bedrag en het effectieve recht bij beide ouders apart binnen hun nieuw (samengesteld) gezin.

Kozen jullie niet voor co-ouderschap? Bezorg ons dan het vonnis. Dat kan per mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen. Wij kijken op basis daarvan hoe we de sociale toeslag verdelen. 

Meer informatie vind je hier terug.

Waarom wordt de sociale toeslag berekend op basis van het inkomen van twee jaar geleden?

Omdat de inkomsten van twee jaar geleden de meest recente definitieve gegevens zijn.

De FOD Financiën bezorgt ons een overzicht van je bruto belastbare gezinsinkomen, onder andere via je aanslagbiljet. Die gegevens zijn pas twee jaar na het inkomstenjaar beschikbaar. Zo worden je inkomsten van 2019 bijvoorbeeld pas in 2021 gebruikt voor de berekening van de toeslag.

Waarom is mijn verhoogd Groeipakket ineens lager?

Een verlaging van je verhoogd Groeipakket kan verschillende oorzaken hebben:

  • Er is iets veranderd in de gezinssamenstelling, bijvoorbeeld het aantal kinderen;
  • Je gezinsinkomen is gestegen of gedaald, waardoor je in een andere inkomenscategorie valt.

Als je in een hogere inkomensgroep terechtkomt, ontvang je mogelijk minder sociale toeslag — en omgekeerd.
 

Mijn gezinsinkomen is recent gedaald. Kan ik nu een sociale toeslag krijgen?

Ja, dat is mogelijk. Neem zeker contact op met de uitbetaler van je Groeipakket.

Als je kunt aantonen dat je inkomen minstens zes opeenvolgende maanden onder de inkomensgrens lag, kan je een sociale toeslag aanvragen. Onze Groeipakketcoaches helpen je graag verder met het juiste aanvraagformulier.

Er bestaat ook een alarmbelprocedure: merkten we pas achteraf op dat je inkomen te laag was? Dan kunnen we de toeslag alsnog met terugwerkende kracht toekennen, op voorwaarde dat je gezin aan de voorwaarden voldeed.

Wezentoeslag

Wat houdt de wezentoeslag in?

De wezentoeslag is een zorgtoeslag binnen het Groeipakket. Ze biedt extra financiële steun aan kinderen van wie beide ouders zijn overleden. Als een kind recht heeft op deze toeslag, wordt die automatisch toegekend.

Wat houdt de halfwezentoeslag in?

De halfwezentoeslag is een aanvullende zorgtoeslag binnen het Groeipakket. Ze is bedoeld voor kinderen die één van beide ouders verloren hebben. Ook deze toeslag wordt automatisch toegekend zodra het recht erop vastgesteld is.

Hoe vraag je wezentoeslag aan?

In geval van overlijden van één of beide ouders, hoef je zelf geen wezentoeslag aan te vragen. Via de Kruispuntbank wordt MyFamily op de hoogte gebracht. We betalen dan de wezentoeslag automatisch uit. Toch is het nuttig om bij het overlijden van een ouder in België meteen MyFamily te informeren. Zo kunnen wij de toekenningsprocedure sneller starten.

Geen antwoord kunnen vinden?

Kun je na het lezen van deze veelgestelde vragen nog steeds niet vinden wat je zoekt? Neem dan contact met ons op via telefoon, e-mail of het contactformulier. Onze groeipakketcoaches helpen je graag verder en zorgen voor een snel antwoord.

Emily van MyFamily knipoogt