4 tips om beter te communiceren met je kind

‘Maar waarom luister je niet?’ Ik weet nog dat je daar als kind geen antwoord op hebt, dus ik verwacht er ook geen. Maar soms slaat de vertwijfeling en wanhoop toe en roep ik het uit.

Afgeleid

Niet dat het altijd de schuld van je kind is: te moeilijke opdrachten (reeksen), iets zeggen terwijl ze overduidelijk afgeleid zijn door tv/vriendjes/eten/de kat, vage vragen stellen … ik denk dat er wel ruimte is voor verbetering, zo hier en daar, misschien. En toen – dank u internet – kwamen we dit tegen: 4 manieren om beter met je kinderen te communiceren.


Communiceren tip 1. Geef je kind de tijd om zijn aandacht te verleggen

Als een kind geconcentreerd is op wat hij aan het doen is (of dat nu spelen, eten of zeuren is), is de kans erg klein dat er ruimte is voor jouw boodschap.

Wat kan je doen?

Kijk naar wat je kind doet voor je begint te praten. Trek de aandacht door bijvoorbeeld te vragen of het een goed moment is om iets te vragen. Geef hem de tijd om de aandacht te verleggen. Door enkele seconden te wachten krijgt je uk de tijd om jou zijn onverdeelde aandacht te geven. En meteen leert hij zich te gedragen als hij jou wil onderbreken.

Tip 2. Praat niet tegen een kind dat huilt

Tja, het kind hoort je toch niet. Plus, het zendt de boodschap dat je niet geeft om zijn gevoelens.
(Mental note to self: onthouden bij die driftbui in de supermarkt!)

Wat kan je wel doen?

Wachten, het kind vasthouden, troosten en tonen dat je de boodschap begrepen hebt.

vader troost huilend kind

Tip 3. Praat traag en met pauzes

Zeker bij kleine kinderen een aandachtspuntje. Het lijkt misschien alsof ze niet luisteren, maar het is een soort bescherming tegen het snelle afvuren van vragen/opmerkingen.

Wat kan je doen?

Geef je kindje tijd om de vorige vraag/boodschap te verwerken (en te beantwoorden).

communiceren met kind MyFamily

Communiceren tip 4. Kijk naar hun lichaamstaal

Kijken naar de lichaamstaal is een goede manier om in te schatten of een boodschap is aangekomen. Is dat niet het geval? Geef je kind niet automatisch de schuld.

Wat kan je wel doen?

Pas jouw lichaamstaal aan: oogcontact is een eerste belangrijke stap (blijven proberen als dat niet meteen lukt). Ook licht aanraken (schouder bijvoorbeeld) is een manier om de aandacht te trekken (de arm vastpakken heeft het tegengestelde effect). Tot slot: ga zitten op ooghoogte van je kind en pas je toon aan. Hou die warm en aanvaardend, in plaats van koud en hard.