Sinds 2019 heeft Vlaanderen een nieuw kinderbijslagsysteem
Voor 2019 kreeg je voor elk kind kinderbijslag. Vanaf 1 januari 2019 krijgt elk kind in Vlaanderen een eigen Groeipakket: een financiële tegemoetkoming die de Vlaamse Overheid voorziet voor de opvoeding van kinderen.
- Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2019 verandert er niets. De bedragen die je al kreeg blijven onveranderd. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, dan kan je wel rekenen op een extra ondersteuning uit het Groeipakket. Mogelijk staan kinderen uit deze groep dus toch met één been in het Groeipakket.
- Kinderen geboren na 1 januari 2019 staan met twee voetjes in het Groeipakket (nieuw systeem).
Wat zijn de verschillen tussen kinderbijslag en Groeipakket?
Elk kind krijgt een naam. Dus ook alle delen in het Groeipakket. Dat zijn er wel wat. Daarom geven we een overzicht en zetten we daarin de oude naast de nieuwe regeling. Onder de tabel vind je de onderdelen uit het nieuwe Groeipakket met uitleg.
Kinderbijslag (oud systeem) |
Groeipakket (nieuw systeem) |
---|---|
Kraamgeld of geboortepremie |
Startbedrag geboorte |
Adoptiepremie |
|
Basisbedrag |
Basisbedrag |
Aanvullende kinderbijslag |
Aanvullende toeslagen |
Schoolpremie |
|
Bestaat niet |
|
Bestaat niet |
|
Leeftijdsbijslag |
Bestaat niet |
Sociale toeslag |
Sociale toeslag |
Wezenbijslag |
|
Toeslag voor kinderen met een aandoening |
|
Forfaitaire bijslag bij pleegplaatsing |
|
Schooltoelage |
Schooltoeslag |
Vergelijking: Kinderbijslag het oud en nieuw systeem
In bovenstaand overzicht zie je waaruit de kinderbijslag en het Groeipakket bestaat. Niet alleen de namen van de onderdelen verschillen, de bedragen zijn ook anders. Wat zijn die nieuwe bedragen dan? En heb jij daar recht op? We leggen het je hieronder graag uit.
Het kraamgeld, de geboortepremie of het Startbedrag
Vroeger kreeg je voor elke geboorte in je gezin een geboortepremie of kraamgeld. In het Groeipakket is er ook zo’n premie. Die noemen we het Startbedrag.
In het kinderbijslagsysteem was het bedrag afhankelijk van de rangorde binnen het gezin. Het bedrag voor een eerste kindje was namelijk anders dan dat voor de volgende in rij. Voor het Groeipakket maakt dat niet meer uit. Je krijgt voor elke nieuwe baby hetzelfde bedrag, of het nu je eerste, tweede of zevenentwintigste kindje is.
Wil je meer informatie over het Startbedrag? Of ben je zwanger en deed je nog geen aanvraag voor het Startbedrag? Vraag dan hier je Startbedrag aan! Het kost je slechts 2 minuten tijd, verder niets.
Adoptiepremie of Startbedrag adoptie
De adoptiepremie in de kinderbijslag of het Startbedrag adoptie uit het Groeipakket is eigenlijk hetzelfde. In beide gevallen krijg je een premie wanneer je een kind adopteert. Binnen de kinderbijslag was er een verschil tussen het bedrag voor een geboorte en een adoptie. In het Groeipakket is het Startbedrag geboorte gelijk aan het Startbedrag adoptie. Meer informatie over het nieuwe Startbedrag adoptie vind je hier.
Het basisbedrag: kinderbijslag versus Groeipakket
Je weet misschien nog dat vroeger het oudste kind het laagste bedrag en het jongste kind het hoogste bedrag aan kindergeld kreeg. Kinderen die geboren zijn voor 2019 behouden nog steeds die oude bedragen als basisbedrag. Sinds het Groeipakket krijgt elk kind hetzelfde basisbedrag. De volgorde binnen het gezin speelt geen rol meer. Die gelijkgetrokken bedragen gelden enkel voor kinderen die geboren zijn vanaf 2019 of kinderen die instappen in het Groeipakket.
Schoolpremie of schoolbonus
Elk kind dat kinderbijslag krijgt, heeft recht op een schoolpremie. Die staat jaarlijks begin augustus op je rekening. Deze premie bestaat ook in het Groeipakket. Alleen is de naam iets moeilijker: de universele participatietoeslag. Om het gemakkelijk te maken noemen wij die simpelweg: schoolbonus. Wil je de bedragen van de schoolbonus weten? Je vindt ze in dit overzicht.
Wezenbijslag of wezentoeslag?
Soms slaat het noodlot toe en verliest een kind een of beide ouders. Deze kinderen kregen in het oude kinderbijslagsysteem een verhoogde wezenbijslag. Het Groeipakket blijft (half)wezen financieel ondersteunen. De bedragen zijn wel veranderd. Kreeg je al een verhoogde wezenbijslag in het oude systeem? Dan blijf je die ontvangen als je aan de voorwaarden voldoet. Lees meer over de wezenbijslag of wezentoeslag.
Zorgtoeslag: kinderbijslag versus Groeipakket
Kinderen met specifieke ondersteuningsbehoefte kregen naast hun kinderbijslag een zorgtoeslag. Het Groeipakket biedt dezelfde steun. De regels en bedragen blijven gelijk, enkel de naam is een beetje anders. Lees hier alles over de zorgtoeslag.
Forfaitaire toeslag of een pleegzorgtoeslag
In het oude kinderbijslagsysteem kregen de ouders van pleegkinderen een forfaitaire pleegzorgbijslag. De ouders konden deze toeslag gebruiken om contact te houden met hun kind terwijl het in een pleeggezin verbleef. In het Groeipakket zijn de regels anders. Nu bepaalt de soort plaatsing wie de pleegzorgtoeslag ontvangt. Het is mogelijk dat de pleegouders de toeslag ontvangen in plaats van de ouders. Meer info over de pleegzorgtoeslag.
Schooltoeslag of studietoelage in de kinderbijslag
Binnen de kinderbijslag bestond er geen schooltoeslag of studiebeurs. Ouders moesten elk jaar een nieuwe aanvraag indienen via het Ministerie van Onderwijs. Dat zorgde voor heel wat administratieve rompslomp.
Het Groeipakket maakt het een pak makkelijker. De Groeipakketactoren kijken jaarlijks na welke gezinnen met kinderen in het kleuter-, lager- en secundair onderwijs recht hebben op een schooltoeslag. Uitzonderingen bevestigen helaas ook hier de regel. Soms krijgen we niet alle gegevens automatisch. In dat geval moeten we ze opvragen bij de ouders van de schoolgaande jeugd. Meer informatie? Check alles over de schooltoeslag.
Nieuw in het Groeipakket: kinderopvangtoeslag en kleutertoeslag
In de kinderbijslag bestonden de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag niet. Omdat het belangrijk is dat kinderen naar de kleuterschool gaan, is de kleutertoeslag in het leven geroepen. Kleuters van 3 of 4 jaar die voldoende naar de kleuterschool gaan, hebben recht op de kleutertoeslag. Lees hier alle voorwaarden voor de kleutertoeslag.
Kinderen die naar de kinderopvang gaan kunnen een kinderopvangtoeslag krijgen. Let op: niet elke kinderopvang geeft recht op deze toeslag. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan ontvang je een bedrag afhankelijk van het aantal dagen waarop je kind naar de kinderopvang gaat. Meer weten? Check alles over de kinderopvangtoeslag
Veelgestelde vragen over het Groeipakket
Geldt het de nieuwe kinderbijslagregeling voor alle kinderen?
Welke uitbetaler betaalt mijn nieuw Groeipakket uit?
Jouw uitbetaler werd vroeger gekozen door je werkgever. Nu kan je zelf kiezen en overstappen als je dat wil. Er zijn vijf uitbetalers van het Groeipakket. De verschillen tussen hen kan je hier nalezen. Ondernam je geen actie? Dan krijg je het Groeipakket van de uitbetaler die je werkgever destijds koos. Weet je niet bij wie je aangesloten bent? Contacteer ons gerust. Wij kijken het graag voor je na.
Kan ik zelf mijn uitbetaler van het Groeipakket kiezen?
Dat kan! Elk gezin kan zelf kiezen wie het Groeipakket uitbetaalt. Check de verschillen tussen alle uitbetalers, zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw gezin. Bij MyFamily ben je alvast van harte welkom. 😉
Sociale toeslag: kinderbijslag versus Groeipakket
De sociale toeslag geeft gezinnen die het financieel moeilijk hebben extra steun. In de kinderbijslagregeling waren de voorwaarden strenger dan bij het Groeipakket. Wie kinderbijslag kreeg, moest langdurig ziek of werkloos zijn om recht te hebben op een sociale toeslag. En de samenstelling van je gezin speelde ook een rol. In het Groeipakket zijn de regels eenvoudiger. Alle gezinnen met een laag inkomen krijgen een extra toeslag. Check hier de exacte bedragen en voorwaarden