Studietoelage aanvragen: alles wat je moet weten

 

 

Voortstuderen aan een hogeschool of universiteit is voor je kind een waardevolle ervaring, maar het brengt ook kosten met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om financiële ondersteuning te krijgen, zoals de studietoelage. Lees verder om te weten of je kind er recht op heeft en hoe je zo’n toelage aanvraagt.

 

 

Wat is een studietoelage?

Een studietoelage is een financiële bijdrage die studenten helpt de kosten van hun hogere studies te dekken. Dit kan variëren van schoolmateriaal en boeken tot levensonderhoud. Het doel van deze toelage is om ervoor te zorgen dat financiële beperkingen geen obstakel vormen voor het behalen van een hoger diploma. In Vlaanderen wordt de studietoelage uitbetaald door de Vlaamse overheid.

Wat is het verschil met een studiebeurs en schooltoeslag?

De studiebeurs is de naam voor de studietoelage in Brussel en Wallonië of de toelage die Vlaamse studenten krijgen voor het hoger onderwijs. De schooltoeslag is een studietoelage voor kinderen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Wie heeft recht op een studietoelage?

Het recht op een studietoelage hangt af van verschillende factoren – die per regio kunnen verschillen – zoals je gezinsinkomen en de financiële situatie van je kind. Over het algemeen komen gezinnen met lagere inkomens in aanmerking voor een studietoelage. Dit betekent dat studenten van alle achtergronden een aanvraag kunnen doen, zolang ze voldoen aan de toelatingscriteria die zijn vastgesteld door de bevoegde instanties:

  • Je kind moet de Belgische nationaliteit hebben op 31 december van het schooljaar waarvoor je een studietoelage aanvraagt.
  • Je gezinsinkomen is niet hoger dan de vastgestelde inkomensgrens.
  • Je kind moet studeren aan een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling. Je kan ook een studietoelage krijgen bovenop een Erasmusbeurs.

Hoeveel bedraagt de studietoelage?

De hoogte van de studietoelage varieert naargelang de verblijfplaats van je kind, het gezinsinkomen, het studietraject en het studietoelagekrediet. Over het algemeen geldt: hoe lager het gezinsinkomen, hoe hoger de toelage. Het doel is om studenten die het financieel moeilijker hebben, extra te ondersteunen. 

Hoe vraag je de studietoelage aan?

  1. Ga naar de website van de Dienst Studietoelagen van de FOD Onderwijs: hier vind je alle informatie en formulieren die je nodig hebt.
  2. Verzamel de nodige documenten: om een studietoelage aan te vragen, moet je enkele documenten voorbereiden, zoals een bewijs van inkomen, gezinssamenstelling en eventuele andere relevante informatie.
  3. Maak een persoonlijk account aan: je moet inloggen met je eID of itsme-app voordat je de aanvraag kan starten.
  4. Vul het online aanvraagformulier in: vul alle gevraagde gegevens in. Wees nauwkeurig en eerlijk.
  5. Voeg de vereiste documenten toe: upload de benodigde documenten zoals aangegeven op de website.
  6. Dien je aanvraag in: dien je voltooide aanvraag in via het online portaal.
  7. Wacht op feedback: na het indienen, wordt je aanvraag beoordeeld. Dit kan even duren, afhankelijk van het verwerkingsproces van de instantie.
  8. Ontdek het resultaat: je ontvangt uiteindelijk een melding of brief waarin staat of je al dan niet in aanmerking komt voor de studietoelage.

Onderwijs voor iedereen

Een studietoelage kan een enorm verschil maken voor studenten die worstelen met de kosten van hun opleiding. Gelukkig is het aanvraagproces over het algemeen vrij eenvoudig. Onthoud dat toegang tot kwalitatief onderwijs een recht is, en financiële beperkingen zouden dat recht niet mogen belemmeren. Denk je in aanmerking te komen? Aarzel dan niet om een studietoelage aan te vragen en zet die stap naar een betere toekomst voor je kind!

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studente gezellig op kot

Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs

Lees meer
Studentenjob

Tips om een studentenjob te vinden

Lees meer
Student zelfstandige worden

Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

Lees meer