Mag het iets meer zijn? Voedingssupplementen en vitamines tijdens de zwangerschap
Prenatale vitaminen?
Ben je zwanger? Wat fijn! Benieuwd naar wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap? Dat je niet voor twee moet eten, heb je waarschijnlijk al gehoord. Maar wist je dat tijdens de zwangerschap de behoeften van sommige voedingsstoffen verhoogd zijn? Je lichaam heeft dan meer nodig. De inname van voedingssupplementen en vitaminen wordt daarom sterk aangeraden. Een welgekend supplement is foliumzuur, maar welke andere supplementen zijn aangewezen en wat is hun werking? We lijsten de prenatale vitaminen hier voor je op.Staan deze supplementen en vitaminen bij jou op het badkamermeubel?
Foliumzuur: Onmisbaar supplement tijdens de zwangerschap
Beginnen doen we toch even bij de basis van de voedingssupplementen tijdens je zwangerschap: foliumzuur. Wanneer en hoeveel foliumzuur moet je per dag innemen? Idealiter al drie maanden voor je zwangerschap, zo’n 400 microgram foliumzuur per dag. Maar zeker tijdens de eerste 12 weken van je zwangerschap is het belangrijk om een foliumzuursupplement in te nemen voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Waarom? Omdat je hiermee de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte verkleint.
Je vraagt je misschien af of je foliumzuur niet gewoon uit je voeding kan halen? Foliumzuur is zeker aanwezig in bepaalde voeding zoals groene groenten en volkorenproducten. Maar het is een vitamine die vernietigd wordt door verhitten. Ben je zwanger, dan zal je dus nooit je verhoogde foliumzuurbehoefte opnemen alleen door voeding. En heb je dus dit voedingssupplement nodig tijdens de zwangerschap.
Voedingssupplement om op te bouwen: ijzer
Een tweede belangrijk voedingssupplement tijdens de zwangerschap is ijzer. Aan het begin van je zwangerschap zal je dokter een uitgebreid bloedonderzoek doen en daarbij je ijzerwaarden checken. Bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon is je behoefte aan ijzer normaal gezien gedekt en hoef je dus niets te doen.
Blijkt er toch een ijzertekort? Dan moet je wel een supplement nemen tijdens de zwangerschap. Een ernstig ijzertekort kan namelijk leiden tot bloedarmoede. En dat kan weer leiden tot zuurstoftekort voor je baby. Maar dat is gelukkig zeldzaam in België.
Vetzuren voor ontwikkeling zonder zorgen
Vetzuren, ook wel visvetzuren genoemd omdat vette vissen er rijk aan zijn, hebben een positief effect op ontstekingsreacties en hart- en vaatziekten. Maar ze zijn ook belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat ze vooral ook vroeggeboorte kunnen voorkomen. Je neemt deze vetzuren vooral op uit voeding.
Eet je één tot twee keer per week (vette) vis eet zoals zalm? Dan krijg je normaal voldoende vetzuren binnen. Doe je dat niet? Dan kan een voedingssupplement tijdens de zwangerschap aangewezen zijn.
Extra vitamine D aub
Naast vitamine A en C is ook vitamine D belangrijk tijdens je zwangerschap. Vitamine D is een vitamine die ons lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Veel mensen kampen echter met een tekort, zeker in de winter wanneer er weinig zon is. Of tijdens een slechte zomer 😉 Maar zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig voor een goede botopbouw van het kind. Wat kan je best doen? Een vitamine D supplement of vitamine D in een multivitamine kan in die extra behoefte voorzien tijdens je zwangerschap.
Wat met te veel glucose?
Zit er te veel glucose (suiker) in je bloed tijdens je zwangerschap? Dit kan duiden op zwangerschapsdiabetes. Deze suikerziekte komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. De nadelen? Te veel suiker is niet goed voor je baby: je kleintje kan te groot worden of na de geboorte kampen met een te lage bloedsuikerspiegel.
De standaardtest om zwangerschapsdiabetes op te sporen is de glucose challengetest (GCT). Deze glucosetest meet je bloedsuikerwaarden een uur nadat je een oplossing met suiker hebt gedronken. Test je positief? Dan doe je best een orale glucosetolerantietest (OGTT). Stelt je dokter zwangerschapsdiabetes vast? Pas dan je eetpatroon aan en neem, indien nodig en aanbevolen door je arts, de gepaste medicatie. Geen zorgen, de suikerziekte verdwijnt ook weer na de geboorte van je hummeltje.
Over het algemeen geldt wel: gebruik alleen voedingssupplementen bestemd voor zwangere vrouwen. Op eigen houtje andere voedingssupplementen nemen kan zelfs nadelige effecten hebben voor je baby. Overleg altijd met je arts of bepaalde supplementen of vitaminen kunnen tijdens je zwangerschap.
Ben je zwanger en vegetarisch? Check onze tips hoe jij én je baby gezond blijven!