4 vreemde weetjes over je zwangerschap


4 eigenaardige weetjes over zwanger zijn

Een zwangerschap is en blijft toch echt een wonder van de natuur. Maar wat gebeurt er allemaal niet in je lichaam zeg? Héél wat, dat staat vast. En als het nog niet vreemd genoeg is dat er een kindje in je buik groeit, hebben wij 4 vreemde weetjes over zwanger zijn.

 

 

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op 1.238,78 euro voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

 

Weetje 1. De snelste zaadcellen brengen jongetjes voort

Zaadcellen die alleen mannelijk genetisch materiaal dragen (Y-chromosomen) zijn sneller dan de zaadcellen die het vrouwelijk genetisch materiaal dragen (XY-chromosomen). Waarom? Omdat zij het minste genetisch materiaal moeten transporteren.

Ben je vertrouwd met periodieke onthouding en herken je jouw eisprong goed? Dan kunnen jullie in theorie een paar dagen na de eisprong een kans wagen en gemeenschap hebben als jullie het liefst een jongetje willen. De snelste zaadcel die dan nog tot bij de te bevruchten eicel geraakt, zal het minste materiaal met zich meezeulen en dus een jongetje voortbrengen.

 

 

Weetje 2. Het embryo: hoe ‘vreemder’, hoe beter

Het embryo is eigenlijk een vreemde in de baarmoeder. Je bent hem en zijn genen nog nooit tegengekomen en van nature zou je hem gaan afstoten. Net zoals je een transplantatie-orgaan zou afstoten dat niet compatibel is.

Maar bij een zwangerschap geldt – paradoxaal genoeg – een andere wet: hoe vreemder het nieuwe wezen is ten opzichte van je lichaam, hoe beter. Hoe meer je van je partner verschilt en hoe minder je dus genetisch met elkaar verwant bent, hoe beter je lichaam kan herkennen dat er iets vreemds aan de hand is en dat er iets moet gebeuren, wil dit grote avontuur goed aflopen.

Evolutionair gezien is dat ook logisch: het bevordert genetische diversiteit en laat ons toe ons aan te passen aan de snel veranderende omgeving!

 

 

Weetje 3. Meer zuurstof dan nodig is (hyperventileren)

Eigenlijk hyperventileert elke zwangere vrouw een klein beetje. Je verzet per minuut 40 % meer lucht, wat meer is dan nodig voor de zwangerschap. Daardoor vind je hogere zuurstofwaarden en lagere koolzuurgaswaarden in je bloed.

Voor de foetus is dat goed: hij krijgt veel zuurstof en raakt zijn koolzuurgas door de placenta heen gemakkelijk kwijt. Jij zal zelf wel de indruk hebben sneller buiten adem te zijn. Heb je echt veel last (tintelingen in de vingers, een licht hoofd)? Dan helpt het om even in een plastic zak te ademen.

 

 

Weetje 4. Zwangerschap is natuurlijke doping

Heel wat testen hebben proberen na te gaan of een foetus hinder ondervindt als de moeder relatief hard sport (professionele competitiesport bijvoorbeeld), maar men heeft dit nooit hard kunnen maken. Dat een foetus bij het lopen geschud of zelfs geslagen wordt, is pure fantasie. En als we een zwangere vrouw een marathon zien lopen, om een week later een gezond kind op de wereld te brengen, dan moeten we ons eigenlijk vooral de vraag stellen of een zwangerschap de fysieke prestaties zelfs niet verbetert.

Het toegenomen bloedvolume en hartdebiet kan verklaren dat er meer zuurstof naar de spieren gaat. Het hormoon relaxine, dat het bekken breder maakt en bij sommigen verantwoordelijk kan zijn voor bekkeninstabiliteit, zorgt ook voor soepelere gewrichten. Maar ook de toegenomen hoeveelheden oestrogenen en progesteron lijken, evenals de mannelijke hormonen, wat op natuurlijke doping.

Verklaart dat ook waarom zwangere vrouwen langer kunnen lopen, sneller zwemmen en intensiever fietsen? Veel atletes uit Oostbloklanden wonnen in de jaren zestig tot tachtig abnormaal veel medailles op de Olympische Spelen. In eerste instantie werden ze verdacht van hormoondoping, later van (verplichte) zwangerschapsdoping. Sovjetcoaches en -dokters hadden namelijk ontdekt dat je tijdens de zwangerschap extra rode bloedcellen aanmaakt, waardoor longcapaciteit en spierkracht toenemen. Na een tiental weken mochten ze abortus plegen. Op een heel ander gebied is het trouwens ook een publiek geheim dat veel merries die in paardenrennen grote prijzen winnen, drachtig zijn.