Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs
Een student die op kot gaat, kost al snel flink wat geld. Je wil uiteraard dat je kind zich thuis voelt in die kleine ruimte. Met deze tips maak je het kotleven gezellig zonder je blauw te betalen.
Haal alles uit het meubilair dat je al hebt
Een bed, bureau en enkele kasten: veel meer heb je meestal niet nodig om die kleine ruimte te vullen. Toch kan de nieuwprijs hiervan stevig tegenvallen. Ga daarom zelf aan de slag. In onze video zie je hoe je van boekenkastjes en een tafelblad een bureau maakt.
Gebruik de ruimte die je hebt daarnaast zo efficiënt mogelijk. Rol T-shirts op om er meer in je kast te krijgen. Ook krukjes bieden heel wat mogelijkheden: als nachttafel, extra stoel voor een gast of om leuke decoratie op te zetten.
Tweedehandsmeubels zijn verder dé held voor je portefeuille. Je vind ze in de Kringwinkel, op 2dehands.be, Facebook Marketplace of uiteraard op zolder.
Vermijd voedselverspilling
Al snel zal je kotstudent merken dat eten niet goedkoop is. Zo weinig mogelijk verspillen is dus de boodschap! Voorraaddozen en voedseldeksels houden alles vers, maar ook hier zijn er enkele handige trucjes.
Met een paperclip sluit je plastic zakjes in een handomdraai. Pasta bewaar je dan weer in een kartonnen tube. En een citroen houd je vers met een simpele tandenstoker. Door de helften aan mekaar te prikken, voorkom je namelijk uitdroging. Nog niet helemaal mee? Onze video maakt alles duidelijk.
Wil je meer inspiratie? Bezoek dan zeker ons YouTube kanaal!
Gebruik je creativiteit bij het inrichten
Dé key tot gezelligheid is uiteraard leuk interieur. Ook hier kan je heel wat bereiken met tweedehandsspullen en creativiteit. Verstop kabels in een mooi versierde schoendoos. Op die manier zijn ze niet alleen uit het zicht, maar gaan ze ook langer mee.
Planten brengen de ruimte dan weer helemaal tot leven. Je vind ze voor een kleine prijs in plantengroepen op Facebook of je kweekt ze zelf. Zo groeit er uit een avocadopit een mooie plant, of je neemt stekjes van planten van vrienden. In geef- of ruilgroepen op Facebook vind je dan weer gratis of voor een zeer kleine prijs kapstokken, staanlampen, servies en andere essentials.
Maak gebruik van studentendeals voor je schoolspullen
Nieuwe boeken en andere studiespullen kosten al snel enkele honderden euro’s. Via stubooks.be vind je tweedehandsstudieboeken. Op campusshop.be krijg je mooie kortingen op laptops en toebehoren. De NMBS biedt met hun Student Multi kaarten lage prijzen voor kotstudenten. Ook De Lijn geeft kortingen, afhankelijk van de stad en onderwijsinstelling.
Daarnaast krijg je in tal van winkels studentenkorting, zeker aan het begin van het schooljaar. Vraag hier zeker naar bij grote aankopen. Je weet maar nooit!
Welke financiële ondersteuning is er voor studenten?
Voor elk kind dat naar school gaat of studeert ontvang je een schoolbonus. Die wordt elk jaar uitbetaald in augustus en hangt af van de leeftijd. Voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar bedraagt de schoolbonus 64,94 euro.Deze bonus is niet hetzelfde als de schooltoeslag. Die is enkel voor gezinnen met kinderen in het kleuter, lage of secundair waarvan het totale inkomen onder een bepaalde grens ligt. Je moet de schooltoeslag trouwens niet zelf aanvragen. Jouw Groeipakketuitbetaler zorgt voor een stipte uitbetaling indien je aan alle voorwaarden voldoet.
Ook voor studenten in het hoger onderwijs is er een financiële tegemoetkoming nl. de studietoelage. Deze wordt uitbetaald door het Ministerie van Onderwijs. Deze studietoelage moet je wel zelf aanvragen. Je vindt alle informatie op studietoelagen.be.