Kort ziekenhuisverblijf: snel naar huis met je baby, hoe doe je dat?
Ziekenhuisverblijf: naar huis op dag 3
Kindje op komst? Spannend hé, die baby in je buik. En ook de bevalling komt dichterbij. Het ziekenhuisverblijf wordt na een bevalling alsmaar korter in ons land. Op dit moment verlaten mama en baby na de geboorte het ziekenhuis op dag 3 (dag 0 is de dag van de bevalling). Hoe pak je dat het beste aan? Wij geven graag wat informatie.
Heb jij je Startbedrag al aangevraagd?
Je hebt recht op 1.238,78 euro voor je kindje
Hoe bereid je je voor?
Het is belangrijk om al tijdens je zwangerschap op consultatie te gaan bij een vroedvrouw. Tijdens deze consultaties krijg je uitleg over arbeid en bevalling, over de voeding van je baby, over de eerste dagen na de bevalling, over kraamzorg… Daarnaast kan je als koppel natuurlijk ook meedoen aan prenatale workshops. Zo worden jullie goed voorbereid op de mogelijkheden en wat jullie kunnen verwachten.
Aan de zorg zelf verandert op zich niets, ze wordt enkel verplaatst van het ziekenhuisverblijf naar thuis. Is alles oké is met jou en je baby? Dan kunnen jullie de dag van de geboorte of de dag nadien al samen naar huis.
Na je ziekenhuisverblijf eenmaal thuis
Een vroedvrouw komt voor het eerst aan huis binnen de eerste 24 uur na je ziekenhuisverblijf. Zo’n bezoek duurt vaak een uur. Ze besteedt aandacht aan de medische controle van mama en baby, aan de vragen van mama en papa, aan de begeleiding van de voeding …
Maar het is vooral belangrijk om preventief te werken. Dat betekent dat je bespreekt wat je kan verwachten de eerste 24 uur, tot de vroedvrouw er weer is. Wat is normaal? Wat is niet oké? Wanneer moet je de vroedvrouw contacteren? …
De vroedvrouw in kwestie laat haar telefoonnummer achter en zal bereikbaar zijn als jullie haar nodig hebben
Hoe vaak kan je beroep doen op een vroedvrouw?
Vanaf het moment dat je thuis bent, kan er een vroedvrouw in de thuiszorg aan huis komen om jou en je baby medisch op te volgen.
Tot en met dag 5 komt de vroedvrouw elke dag aan huis, na dag 5 kan je bespreken hoeveel zorg er nog nodig is.
Na dag 5 krijg je nog 10 huisbezoeken terugbetaald. Nadien kan je de zorg indien nodig nog verlengen op voorschrift van een arts.
Hoeveel kost het?
Je betaalt een bedrag op basis van je gezinsinkomen. In principe heb je enerzijds geconventioneerde vroedvrouwen die bepaalde afspraken moeten nakomen. De bedragen die zij voor hun service mogen vragen, zijn gelimiteerd. De bezoeken van de geconventioneerde vroedvrouwen (het overgrote deel) zijn volledig terugbetaald door je mutualiteit.
Wat je wel zelf betaalt, zijn de vervoerskosten. En de meeste vroedvrouwen vragen ook nog een forfait voor materiaal. Maar ook hiervoor zijn er hospitalisatieverzekeringen die de laatste kosten terugbetalen, waardoor de zorg eigenlijk dus volledig terugbetaald is. Meer info vind je op www.vroedvrouwen.be.
Een kleine minderheid van de vroedvrouwen is niet-geconventioneerd, wat wil zeggen dat zij zich niet aan bepaalde prijsafspraken moet houden. In dat geval word je voor 75 procent terugbetaald. Je vraagt het best eens van tevoren of de vroedvrouw in kwestie al dan niet geconventioneerd is, want zij is verplicht dat kenbaar te maken.
Hoe verloopt de opvolging (door vroedvrouw / Kind en Gezin / huisarts / pediater / gynaecoloog)?
- De vroedvrouw volgt mama en baby op. Dat betekent dat ze beiden de eerste 5 dagen medisch gecheckt worden zoals dat dagelijks gebeurt in het ziekenhuis.
- Ook de guthrietest of hielprik gebeurt door de vroedvrouw aan huis.
- Een groot deel van de begeleiding wordt vaak besteed aan de borstvoeding.
- Gedurende de eerste 14 dagen zal Kind en Gezin contact opnemen met de ouders en hun zorg inplannen.
- Ouders zullen met hun baby tussen dag 7 en dag 10 op consultatie gaan bij de kinderarts of bij de huisarts voor het zevendedagonderzoek, waarbij de baby nogmaals volledig nagekeken wordt.
- De mama zal rond 6 weken op controle gaan bij de gynaecoloog.
Het belang van kraamzorg
Buiten de zorg van de vroedvrouw is het een aanrader om ook kraamzorg in te schakelen. Kraamverzorgsters komen een aantal keer per week een paar uur helpen in het huishouden en bij de verzorging van je baby.
Dat wil zeggen dat ze licht poetswerk uitvoeren, strijken, eten maken, naar de winkel gaan, aandacht besteden aan andere kinderen, maar ook helpen bij de verzorging van je baby. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mee helpen een badje geven en wat tips delen rond de voeding van je baby.
De kost voor kraamzorg wordt berekend op basis van je loon.