Bevallen: welke opties heb je?

Bevallen: alle opties op een rijtje

Ben je zwanger van een klein wondertje? Proficiat! Als je zwanger bent, heb je weinig keuze: die baby moet er sowieso uit. Maar hoe je precies bevalt, daar heb je gelukkig wel wat over te zeggen. We zetten even de verschillende bevalopties op een rijtje. Zodat jij zelf kan kiezen welke optie het beste bij jou past.

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? In het Groeipakket heb je recht op 1.238,78 euro voor je kindje.
Startbedrag aanvragen

Ziekenhuisbevalling

De meerderheid van de vrouwen bevalt in Vlaanderen in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. De gemiddelde verblijfsduur in het ziekenhuis na een klassieke bevalling is 2 tot 3 dagen, na een keizersnede 5 dagen. Natuurlijk zijn er bij een ziekenhuisbevalling nog tal van opties mogelijk: vaginale bevalling of keizersnede, met of zonder epidurale, …

In sommige ziekenhuizen kan je op voorhand al je kamer ‘reserveren’. Zorg dat je hospitalisatieverzekering in orde is, en dat je weet wat deze precies dekt (bv. terugbetaling van een eenpersoonskamer).

Poliklinische bevalling

Er is een stijgende tendens in het aantal poliklinische bevallingen. Daarbij beval je in het ziekenhuis met een gynaecoloog, eigen vroedvrouw of huisarts en mag je, als er geen complicaties zijn, 24 tot 48 uur na de bevalling terug naar huis. Opvolging door de vroedvrouw of huisarts thuis is in dat geval noodzakelijk. Kraamzorg of extra hulp van familie of vrienden is gedurende de eerste dagen sterk aan te raden.

Net zoals bij een gewone ziekenhuisbevalling controleer je best op voorhand je hospitalisatieverzekering.

 

Thuisbevalling

Thuisbevallingen gebeuren onder controle van een vroedvrouw of huisarts. Deze komen niet zo vaak voor in Vlaanderen: minder dan 1% van de vrouwen bevalt thuis.

Vereisten om thuis te bevallen: je bent gezond, maakt een gezonde zwangerschap door, en de bevalling begint tussen de 37ste en de 42ste zwangerschapsweek. De geboorte van een tweeling, een baby in stuitligging en een geboorte na keizersnede moet altijd plaatsvinden in het ziekenhuis.

Wanneer je thuis bevalt, kies je ook 100% voor een natuurlijke bevalling. In tegenstelling tot in het ziekenhuis kan je thuis niet voor een ruggenprik kiezen. Toch bevordert de rust die je ervaart in je eigen omgeving een natuurlijke bevalling.

Contacteer tijdig de vroedvrouw die je zal bijstaan bij je bevalling. Zo kan zij je tijdens de zwangerschap al opvolgen en kunnen jullie samen alle scenario’s overlopen. Zodat je perfect weet wat je te wachten staat als het zover is. Om een vroedvrouw in je buurt te vinden, kan je deze website raadplegen.

Bevallen in een geboortehuis

Wil je bevallen in een huiselijke sfeer, maar is het om één of andere reden niet mogelijk om thuis te bevallen? Dan kan je opteren voor een bevalling in een geboortehuis. Zo’n bevalling is verder gelijkaardig aan een thuisbevalling.

Onderwaterbevalling

Een onderwaterbevalling is eigenlijk een gewone natuurlijke bevalling. Heb je een normale zwangerschap, zonder complicaties, achter de rug? Dan kan je een normale bevalling verwachten – en is onder water bevallen een optie. In plaats van dat je kindje na de geboorte meteen blootgesteld wordt aan koude lucht en (harde) geluiden, komt je baby in warm water terecht. Je kindje krijgt na de geboorte, zolang de navelstreng nog verbonden is, via deze weg nog zuurstof. Daardoor kan hij rustig na het vruchtwater in het badwater te zwemmen en op een zachte manier geboren worden. Belangrijk: bij een onderwaterbevalling kan je niet kiezen voor een epidurale verdoving.

Afhankelijk van het ziekenhuis waar je bevalt is een onderwaterbevalling mogelijk. Informeer bij je gynaecoloog of dit al dan niet kan. Ook thuis kan je kiezen voor een onderwaterbevalling, dan voorziet de vroedvrouw die je bevalling begeleidt een bad.