Speelgoed opruimen is kinderspel met deze 6 tips
Een pluizige knuffel hier, een handvol verdwaalde puzzelstukken daar: als je speelgoed niet opruimt en organiseert, neemt het bliksemsnel je leefruimte over – en alle andere kamers misschien ook. Gelukkig bestaan er trucjes om speelgoed efficiënt op te ruimen, ook in kleinere woningen. Enkele praktische tips!
Is je woning niet groot genoeg om een aparte speelruimte te voorzien? Niet getreurd: er zijn verschillende opbergmogelijkheden die leuk ogen in je interieur. Geweven manden, opvouwbare kratjes in knallende kleuren of houten speelkisten zijn handig én stijlvol.
Wil je echt supersonisch snel dat rondslingerende speelgoed opruimen? Dan is een speelmat-opbergtas dé oplossing! Dankzij de treklus verander je de mat en alles wat erop ligt vliegensvlug in een handige speelgoedzak.
Sorteer per thema …
Werk bij de opvulling zoveel mogelijk thematisch. Verzamel alle boekjes in één doos, alle puzzels in een andere, en sorteer je legoblokken per kleur. Dat maakt het opruimen een pak eenvoudiger. Geef je manden eventueel labels met een foto of tekening erop, zodat iets grotere kinderen weten wat ze waar moeten opbergen.
… of per rotatie
Je kan ook kiezen voor een rotatiesysteem, waarbij je het speelgoed willekeurig verdeelt over verschillende opbergbakken. Open er één, en laat je kindje met dat uitverkoren speelgoed spelen. Na een paar weken (of wanneer je maar wilt) is het tijd voor een andere mand. Zo blijft het aantal spullen op je vloer beperkt en kan je ze ’s avonds gemakkelijk in één mand weer wegstoppen. Bonus: de variatie en afwisseling maken de speelbeurten nog leuker en interessanter.
Benut je meubels maximaal
Is er nog plek vrij onder je sofa, bed of kledingkast? Ga op zoek naar manden of dozen die laag genoeg zijn (eventueel met wieltjes), en schuif/rol alles er netjes onder. Probeer ook om speelgoed ín je meubels te bewaren. Zowel nieuw als tweedehands vind je talloze meubelstukken met opbergruimte: sofa’s, salontafels, opbergpoefs …
Hang het speelgoed aan je muren of deuren
Ook kan je speelgoed opruimen door het op te hangen. Op die manier houd je de vloeroppervlakte vrij. Een hangmat met knuffels in de kinderkamer, magneetstrips op de muur voor autootjes, haken met gekleurde tassen: het zijn praktische toevoegingen én opvallende details in je interieur.
Vergeet ook niet om de achterkant van je deuren te gebruiken. Enkele doorzichtige plastic schoenrekken creëren in een mum van tijd een transparant huis met meerdere verdiepingen voor knuffelberen en poppen. Zit er speelgoed bij waarvoor je kind supervisie nodig heeft? Steek dat dan helemaal bovenaan.
Maak van het opruimwerk een spelletje
Betrek je kind maximaal bij je opruimwerk door het karwei voor te stellen als een groot spel. Kondig het speels aan door bijvoorbeeld een belletje te laten rinkelen. Voor je het weet, wil je kind zélf klingelen en beginnen opbergen.
Als je dat systematisch doet, dan leert je kind dat speelgoed opruimen er simpelweg bij hoort. Zo groeit een opruimkwartier aan het einde van elke dag uit tot een deel van een voorspelbare omgeving, waarin ieder stuk speelgoed een vaste plek heeft. Zeker kleine kinderen zijn verzot op zo’n vaste, ‘veilige’ structuur.
Doneer wat je niet meer nodig hebt
Geraken je manden stilaan overvol? Dan is het tijd om wat oud speelgoed te doneren voordat je iets nieuws koopt. De kringwinkel, een vriend(in) met kleinere kinderen, een organisatie, school of crèche: ze zullen je schenking graag ontvangen.
Elk gezin is uniek, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: een veilige en warme omgeving creëren voor kinderen. MyFamily helpt hen graag door het Groeipakket vlot, stipt en correct uit te betalen.
Word jij ook een deel van onze familie? Iedereen is welkom! Vraag vandaag nog je Groeipakket aan.