Startbedrag Adoptie
Wat zijn de voorwaarden om het Startbedrag adoptie te ontvangen?
Wanneer je een kindje adopteert, heb je meestal recht op een Startbedrag adoptie. We zetten de voorwaarden op een rijtje:
- Het adoptiekind maakt deel uit van jouw gezin.
- De adoptieouder of (huwelijks)partner heeft een wettelijke woonplaats in Vlaanderen.
- Het geadopteerde kind voldoet aan de voorwaarden om het Groeipakket te krijgen (denk daarbij aan kind met een beperking, studie en opleiding, schoolverlater,..)
- Je deed een verzoekschrift tot adoptie bij de familierechtbank, dit zowel voor minderjarige als meerderjarige kinderen. Adopteer je een kindje uit het buitenland? Dan moet je een buitenlandse adoptiebeslissing of een buitenlandse beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie kunnen voorleggen.
- Een buitenlands adoptiekind heeft recht op het Startbedrag adoptie onder bepaalde voorwaarden. Neem hiervoor contact op met MyFamily.
- De adoptieouder of (huwelijks)partner kreeg voor het kindje geen Startbedrag voor een geboorte.
Een voorbeeld
Steven Jacobs is erg gehecht aan zijn stiefzoon en wil hem adopteren. Hij heeft geen recht op een Startbedrag adoptie als de mama met wie hij samenwoont al Startbedrag geboorte kreeg voor zijn stiefzoon.
Wie vraagt het Startbedrag voor adoptie aan?
De personen die het kindje adopteren vragen het Startbedrag adoptie aan. Dat kan één adoptieouder zijn of adoptanten, de echtgenoten of samenwonenden die het kind adopteren.
Wanneer vraag je het Startbedrag adoptie aan?
Je kan dit Startbedrag aanvragen van zodra je het verzoekschrift tot adoptie hebt ingediend bij de rechtbank, tot 5 jaar daarna. Het kindje moet op dat moment nog niet in je gezin wonen. We betalen het bedrag wel pas uit van zodra je kind bij jou woont.
Hoe vraag je het Startbedrag adoptie aan?
- Stuur ons een kopie van het verzoekschrift tot adoptie dat je ingediend hebt bij de rechtbank. Voor adoptiekinderen uit het buitenland stuur je ook een kopie van de buitenlandse adoptieakte mee. Dit kan via onze onze aanvraag Startbedrag of via mail naar info@myfamily.be. Je kan ons dit ook per post bezorgen. Op onze contactpagina vind je het juiste adres.
- Meestal onderzoeken wij vanzelf jouw recht op een Startbedrag. Een aanvraag voor een Startbedrag adoptie is niet verplicht, maar kan het onderzoek wel versnellen. Je kan ons hiervoor ook bellen of mailen.
Wie ontvangt het Startbedrag adoptie, wanneer en hoeveel?
Als je alleen een kind adopteert, krijg jij het Startbedrag adoptie.
Als je samen met je (huwelijks)partner een kind adopteert, dan betalen we het Startbedrag op de rekening die jullie kiezen. Wanneer we de nodige gegevens en documenten hebben ontvangen, betalen we je zo snel mogelijk.
Voor elk kind dat je adopteert krijg je in Vlaanderen een Startbedrag van 1.238,78 euro. Elk gezin krijgt voor ieder kind maar één keer een Startbedrag (geboorte of adoptie).
Geeft adoptie van een weeskind recht op een wezenbijslag?
Bij een ‘gewone’ adoptie kan het kind recht hebben op wezenbijslag bij het overlijden van zowel een wettelijke als een adoptieouder. Bij een ‘volle’ adoptie (waar de band met de natuurlijke ouders is verdwenen) geeft enkel het overlijden van een adoptieouder recht op wezenbijslag. Voor meer informatie kan je terecht bij je Groeipakketcoach.
Vragen?
Neem dan zeker hieronder een kijkje. Vind je het antwoord niet, bezoek dan onze veelgestelde vragenpagina.
-
Ik heb het Startbedrag adoptie aangevraagd. Moet ik nog een Groeipakket aanvragen?
-
Hoeveel bedraagt het Startbedrag adoptie?
-
Wat is het verschil tussen een adoptiepremie en het Startbedrag adoptie?