“Relatie met onze zoon blijft voor altijd onze prioriteit”
“Mijn mama en papa wonen niet meer samen. Maar dat is niet erg, want nu heb ik twee huizen.” Aan het woord is de bijna vijfjarige Stig, het zoontje van Elke en Wim. Het koppel ging zo’n jaar geleden uit elkaar, maar blijft er alles aan doen om Stig alle liefde te geven die hij nodig heeft. En dat lukt ook volgens Elke. “We zijn nu alle drie veel gelukkiger.”
Wie is wie?
- Elke: 37 jaar, is compliance officer
- Stig: 5 jaar, is gek op voetbal, auto’s en poseren
- Mallow: al 9 jaar de trouwe gezel van Elke en Stig
“Kinderen kwamen meteen ter sprake”
Elke en Stigs papa leerden elkaar zeven jaar geleden kennen via Tinder. “Mijn vriendinnen spoorden me aan om de datingapp eens te proberen”, herinnert Elke zich. “Een maand later stonden Wim en ik op de kartbaan voor onze eerste date. Daarna is het vrij snel gegaan. Op je dertigste zet je sneller stappen dan als je iemand leert kennen op je twintigste. Zo’n drie maanden later ben ik bij hem ingetrokken.”
“Kinderen kwamen tijdens onze eerste date al ter sprake. Wim had een heel duidelijke kinderwens. Voor mij was het geen must, maar het mocht wel. Na twee jaar relatie besloten we ervoor te gaan, amper een paar maanden later was ik al in verwachting. De zwangerschap verliep al bij al zorgeloos, de bevalling daarentegen duurde 36 uur en was dus bijzonder zwaar.”
“Na eerste maanden mentaal op de limiet”
“De eerste maanden verliepen met vallen en opstaan”, zegt Elke. “Stig had veel slijm in zijn longen na de moeilijke bevalling. Dat moest allemaal loskomen en daarom huilde hij erg veel. Ook borstvoeding was een probleem. Wim voelde zich machteloos en moest snel weer gaan werken. Ik stond er daardoor vaak alleen voor en voelde dat ik mentaal op de limiet zat.”
“Na zes maanden is de situatie gelukkig snel verbeterd. Stig begon goed te eten en sliep makkelijker. Zo konden wij ook weer deftig slapen. De puzzelstukjes vielen op hun plaats. Nu is Stig een kerngezonde, blije kleuter. Na dat eerste halfjaar besloten we wel dat er geen tweede kind meer zou komen. Zonder die problemen was er waarschijnlijk nog eentje gevolgd.”
“Meteen eerlijk over onze breuk”
In plaats van een gezin van vier volgde een heel andere wending. Elke: “Wim en ik gingen de jaren na Stigs geboorte steeds meer naast elkaar leven. Op een avond zei Wim dat het zo niet langer kon. Ik dacht er net hetzelfde over. Het was op, ons besluit stond vast. Wim ging die avond bij zijn broer slapen.”
“Stig – toen vier jaar – vroeg de ochtend nadien natuurlijk waar zijn papa was. We hadden besloten meteen eerlijk te zijn en vertelden onze zoon dus dat mama en papa niet meer zouden samenwonen. Eerlijkheid is een waarde die we Stig absoluut willen meegeven. Alleen zo kan je verwachten dat je kind later ook altijd oprecht is.”
5 snelle vragen voor Stig
- Welk fruit eet je het liefst? Bananen en aardbeien.
- En wat is je favoriete warm eten? Balletjes in tomatensaus.
- Wat is je favoriete speelgoed? Auto’s bij mama, dino’s bij papa.
- Wat is je favoriete kermisattractie? Ballen gooien.
- Wat wil je later worden? Voetballer!
“We zijn nu alle drie veel gelukkiger”
Hoewel ze geen koppel meer zijn, hebben Elke en Wim nog altijd een uitstekende verstandhouding. “We hebben ingegrepen voor er onherstelbare schade was, om er het beste van te kunnen maken voor Stig. Op het moment van de breuk voelde ik me een grote mislukkeling. Nu denk ik dat we veel vroeger de knoop hadden moeten doorhakken. Wim en ik zijn vandaag veel gelukkiger en dat straalt ook af op Stig.”
“Een verblijfsregeling hebben we nog niet. Stig gaat wel vaak naar Wim, maar hij slaapt daar niet omdat Wim volop aan het verbouwen is. Wim gaat ook vaak kijken naar Stigs voetbaltraining. En toen ze deze zomer een week aan de zee waren, ben ik een dag naar daar gegaan. Stig geniet van die momenten, maar beseft heel goed dat mama en papa daarna elk weer hun eigen weg gaan.”
“Hou mijn hart soms vast aan de kassa”
Financieel rondkomen is als alleenstaande ouder niet altijd vanzelfsprekend. Elke: “Tot voor kort was dat voor mij geen probleem. Ik verdien vrij goed mijn boterham. Maar het leven is tegenwoordig echt duur. Ik hou mijn hart soms vast als ik richting de kassa stap in de supermarkt. En dan zijn er natuurlijk ook de stijgende energieprijzen. Een uitstapje naar een pretpark of de cinema zit er niet altijd in.”
Bij financiële noodgevallen kan Elke gelukkig wel rekenen op de steun van haar familie. “Toen ik onlangs de betaaluitnodiging voor mijn verkeersbelasting kreeg, had ik net een dure maand achter de rug. Mijn vader schoot me het bedrag voor. Ik moet niet krabben, maar wel uitkijken met mijn geld. En ik kan me inbeelden dat dat bij andere gezinnen en alleenstaande ouders ook het geval is.”
It takes a village to raise a child
Kan jij net als Elke rekenen op je familie in geval van nood of ligt dat moeilijk? Geen zorgen: je netwerk is vaak groter dan je denkt! Ontdek onze gratis gids met tips en getuigenissen voor ouders.“Wij blijven altijd mama en papa”
So far so good, dus. Maar wat als Elke of Wim iemand anders leert kennen? “Ook dan zullen we eerlijk zijn”, zegt Elke vol overtuiging. “Het zou in ieder geval een enorme aanpassing zijn voor ons alle drie. De relatie met onze zoon blijft hoe dan ook onze prioriteit. Zo hebben Wim en ik al afgesproken dat Stig alleen ons ‘mama’ en ‘papa’ mag noemen.”
Elk gezin is anders, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: een veilige en warme omgeving creëren voor hun kinderen. MyFamily helpt hen graag door het Groeipakket vlot, stipt en correct uit te betalen. Word jij ook een deel van onze familie? Vraag vandaag nog je Groeipakket aan.