Alles wat je moet weten over werken als jobstudent

 

 

Je studeert en je wilt je eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. Werken als jobstudent biedt je de perfecte kans om werkervaring op te doen, je vaardigheden te ontwikkelen en je financiële onafhankelijkheid te vergroten. Maar voordat je aan dit avontuur begint, zijn er enkele belangrijke zaken die je moet weten. We leggen in dit artikel alles gedetailleerd uit. De korte samenvatting krijg je er helemaal onderaan zomaar bij. Die hoef je deze keer niet zelf te maken.

 

 

Wat is een jobstudent?

Jongeren die naast hun studies (minder dan 600 uur) bijklussen noemen we jobstudenten. Als jobstudent kan je terecht in verschillende sectoren, zoals horeca, verkoop, administratie en nog veel meer. Het is een geweldige kans om praktijkervaring op te doen en jezelf verder te ontwikkelen op professioneel vlak. Bovendien kan je als jobstudent genieten van enkele gunstige fiscale voordelen, zoals verminderde sociale bijdragen en geen belastingen. Werk je meer dan 600 uur? Dan betaal je wel de gewone sociale bijdragen. In dat geval spreken we van een werkstudent.

Wat zijn de voorwaarden om te werken als student?

Om als student te kunnen werken, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

  • Je moet minstens 16 jaar zijn. Of 15 jaar zijn en geslaagd voor de eerste twee jaren van het secundair onderwijs.
  • Studeren moet je hoofdactiviteit zijn. Dat betekent dat je nog in het secundair onderwijs zit of dat je bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten per jaar in het hoger onderwijs. Er zijn echter uitzonderingen voor studenten met een specifieke ondersteuningsbehoefte, topsporters en studenten in het laatste jaar van hun studie.

Hoeveel uur mag je werken als student?

Als je te veel uren werkt, betaal je meer sociale bijdragen en verliezen je ouders jouw Groeipakket.

Je mag als jobstudent elk jaar maximaal 600 uur werken. Dat wil niet zeggen dat je niet meer mag werken dan die 600 uur, maar dit heeft wel wat gevolgen. Vanaf je 601ste uur betaal je meer sociale bijdragen. Als student rekent de overheid jou en je werkgever namelijk minder sociale bijdragen (rsz) aan dan een gewone werknemer, slechts 2,71% in plaats van 13,07%. Werk je meer dan 600 uur? Dan stijgt dat percentage terug naar 13,07%. Bovendien kan je dan tijdelijk je Groeipakket verliezen. Gelukkig wordt de teller elk jaar opnieuw op nul gezet en krijg je dan opnieuw je studentenvoordelen terug.

Student@work heeft een handige app en website waarop jij jouw gewerkte uren netjes kan bijhouden.

Hoeveel mag je verdienen als jobstudent?

Heel wat studenten en ouders zijn zich er niet van bewust dat er een limiet is op wat je mag verdienen als jobstudent. Als jij te veel verdient, moet jij als student belastingen betalen en verliezen je ouders een deel van hun inkomen.

In theorie mag je als jobstudent zo veel verdienen als je zelf wil. In de praktijk heeft je loon een impact op jouw belastingen. Verdien je per jaar meer dan 14.514,29 euro bruto na afhouding van de sociale bijdragen? Dan verlies je een groot deel van je voordelen als student en moet je zelf belastingen betalen. Dit betekent dat je op het einde van het jaar een pak minder inkomsten overhoudt, dan wanneer je onder de 14.514,29 euro was gebleven.

De volgende drie brutobedragen zijn minstens even belangrijk, want ze hebben invloed op de belastingen van je ouders. Ook zij kunnen gevolgen ondervinden als jij te veel verdient.

  • 7.965 euro (wanneer je ouders samen worden belast)
  • 10.090 euro (wanneer je ouders apart worden belast)
  • 11.952,50 euro (wanneer je ouders apart worden belast en jij een specifieke ondersteuningsbehoefte hebt)

Verdien je meer dan het bedrag dat voor jou van toepassing is? Dan moeten je ouders meer belastingen betalen. Blijf je onder dit bedrag? Dan behouden ze hun belastingvoordeel.

Blijf ik nog ten laste van mijn ouders?

Als jobstudent blijf je meestal ten laste van je ouders. Dit betekent dat ze je nog steeds kunnen opnemen in hun belastingaangifte en mogelijk recht hebben op bepaalde belastingvoordelen. Om ten laste te zijn van je ouders, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet je financieel afhankelijk zijn van je ouders. Dat betekent dat je als jobstudent niet meer mag verdienen dan bovenstaande maximumbedragen.

Ontvang ik nog een Groeipakket als ik werk als jobstudent?

Het antwoord hangt af van je leeftijd en je aantal gewerkte uren. Als je jonger bent dan 25 jaar en je werkt niet meer dan 600 uur, dan behoud je in de meeste gevallen het recht op het Groeipakket. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket, ongeacht hoeveel uur je bijkluste.

Afgestudeerd, wat nu?

Als je een student bent die afgestudeerd is en niet meer verder gaat studeren, dan begint voor jou automatisch een periode van maximum 12 maanden te lopen als schoolverlater.

Je inschrijven bij de VDAB als werkzoekende is niet langer nodig om toch recht te blijven hebben op het Groeipakket. Let wel op! Je inschrijven bij de VDAB als werkzoekende is nog steeds aangeraden zodat je, volgens hun regelgeving, na de wachttijd in aanmerking kan komen voor een inschakelingsuitkering mocht je op dat ogenblik nog geen werk hebben gevonden.

Recht op Groeipakket als schoolverlater

Samenvatting

  • Wat is een jobstudent?
    Je combineert studeren met werken.
  • Voorwaarden studentenjob?
    Je bent minstens 16 jaar of 15 jaar en geslaagd voor de eerste graad secundair onderwijs. Studeren is je hoofdactiviteit.
  • Hoeveel uur mag je werken als jobstudent?
    Maximaal 600 uur per jaar. Dan betaal je slechts 2,71% sociale bijdragen in plaats van 13,07% als je meer werkt.
  • Hoeveel mag je verdienen als student?
    Per jaar maximaal 14.514,29 euro bruto na afhouding van de sociale bijdragen.
  • Blijf ik nog ten laste van mijn ouders?
    Als je niet meer verdient dan deze bedragen, behouden je ouders hun belastingvoordeel:
    • 7.965 euro (wanneer je ouders samen worden belast)
    • 10.090 euro (wanneer je ouders apart worden belast)
    • 11.952,50 euro (wanneer je ouders apart worden belast en jij een specifieke ondersteuningsbehoefte hebt)
  • Ontvang ik nog een Groeipakket als ik werk als student?
    Ja, als je jonger bent dan 25 jaar en je werkt niet meer dan 600 uur.
  • Afgestudeerd, wat nu?
    Het is aangeraden om je in te schrijven bij de VDAB als werkzoekende.

Vragen over werken als student en de impact op je Groeipakket?

Contacteer onze Groeipakketcoaches. Zij helpen je graag verder.

contacteer ons

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Studente gezellig op kot

Zo maak je een kot gezellig voor een kleine prijs

Lees meer
Student zelfstandige worden

Dit moet je weten als je student-zelfstandige wil worden

Lees meer
Studentenjob

Tips om een studentenjob te vinden

Lees meer