Kinderbijslag in België
Startbedrag en Basisbedrag
Als kinderen geboren zijn voor 2019, dan verandert er niets aan de bedragen.
Voor kinderen die geboren zijn vanaf 2019 krijg je een Groeipakket dat bestaat uit een vast Startbedrag en Basisbedrag. De bedragen zijn voor ieder kind hetzelfde. Bij elke geboorte of adoptie na 2019 krijg je 1.238,78 euro als Startbedrag. Daarna ontvang je voor elk kind een maandelijks Basisbedrag van 180,19 euro
Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? In het Groeipakket heb je recht op 1.238,78 euro voor je kindje.
Extra centjes om opvang en onderwijs aan te moedigen
- Kinderopvangtoeslag
Voor kinderen die nog niet naar school gaan, krijg je 3,57 euro per dag dat ze wel naar de kinderopvang gaan. Op voorwaarde dat de opvang een vergunning heeft van de Vlaamse Gemeenschap en dat je er niet betaalt op basis van je inkomen. Lees meer over de kinderopvangtoeslag. - Kleutertoeslag
Je krijgt 143,53 euro voor kleuters die vanaf 3 jaar naar een kleuterschool gaan. Als je kind voldoende aanwezig was, krijg je nog eens 143,53 euro zodra je kleuter 4 jaar wordt. Lees meer over de kleutertoeslag.
- De schoolbonus of universele participatietoeslag
Je krijgt jaarlijks in augustus voor elk kind een schoolpremie. Het bedrag hangt af van de leeftijd van je kind. - De schooltoeslag of selectieve participatietoeslag
Dit vervangt de studietoelagen voor kleuter-, lager- en secundair onderwijs. Lees meer over de schooltoeslag.
Toeslagen in het Groeipakket
Het Groeipakket ondersteunt kinderen die specifieke ondersteuning nodig hebben ook financieel. Dat gebeurt door extra premies of toeslagen. Op welke steun je recht hebt hangt af je inkomen, je gezinssituatie en het aantal kinderen.
- Sociale toeslag
Kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben kunnen rekenen op een sociale toeslag. Het bedrag hangt af van het gezinsinkomen. Lees meer over de sociale toeslagen. - Zorgtoeslag
Kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte krijgen ook financiële ondersteuning. Het bedrag hangt af van de aandoening. Lees meer over de voorwaarden van de zorgtoeslag. - Wezentoeslag
Als minstens één van de ouders overleden is, krijgt een kind een (half)wezentoeslag. Lees meer over de voorwaarden van de wezentoeslag. - Pleegzorgtoeslag
Pleegouders die kinderen opvangen in hun gezin krijgen een premie van 69,59 euro per maand. Lees meer over de pleegzorgtoeslag.
Jij kiest wie jouw Groeipakket betaalt
In Vlaanderen mag je zelf een uitbetaler van je Groeipakket kiezen. Er zijn vijf spelers, MyFamily is er daar één van. Je kan later nog overstappen naar een andere uitbetaler wanneer je dat wil. In onze vergelijking vind je ze alle vijf op een rijtje. Zo kan jij de keuze maken die bij je past.
Verhuis je naar Vlaanderen?
Als je naar Vlaanderen verhuist, kan ook jij kiezen wie je Groeipakket uitbetaalt. Dat kan MyFamily zijn. Wil je graag deel worden van onze grote familie? Vul dan dit eenvoudige online aanvraagformulier in. Wij regelen daarna alles met de vorige uitbetaler van je kinderbijslag.
Toch liever een aanvraag op papier? Dat kan. Download dit aanvraagformulier en stuur het ons ingevuld op. Dit mag per mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.
Kinderbijslag in Brussel
Als je in Brussel woont, kan BrusselsFamily jouw kinderbijslag uitbetalen. Daarnaast zijn er nog vier andere kinderbijslagfondsen nl. Parentia, Infino, Kidslife en Famiris.Kraamgeld en Basisbedrag
Voor je eerste kindje ontvang je 1.122 euro als geboortepremie of kraamgeld. Vanaf je tweede kind wordt dat bedrag 510 euro. Verwacht je een meerling? Dan bedraagt de geboortepremie 1.122 euro per kind.
Vanaf 2020 zijn er nieuwe basisbedragen voor alle kinderen. Tenzij het nieuwe systeem voor jou nadelig is. Dan blijf je de oude bedragen ontvangen. Hoeveel je krijgt hangt af van je gezinssituatie en het aantal kinderen.
Een schoolbonus om onderwijs aan te moedigen
Je ontvangt een schoolbonus voor de start van het schooljaar. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
Toeslagen in de Brusselse kinderbijslag
Voor kinderen die specifieke ondersteuning nodig hebben voorziet het Brusselse kinderbijslagsysteem extra premies of toeslagen. Waar je recht op hebt, hangt af van je inkomen, je gezinssituatie en het aantal kinderen. Een overzicht:
- Sociale toeslag voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
- Zorgtoeslag voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeftes.
- (half)wezentoeslag voor kinderen die minstens één ouder verloren hebben.
Jij kiest wie jouw kinderbijslag betaalt
Vanaf 2020 mag je zelf een uitbetaler van je kinderbijslag kiezen. Er zijn vijf kinderbijslagfondsen, waaronder BrusselsFamily. Je kan steeds overstappen naar een ander fonds als je dat wil.Verhuis je naar Brussel?
Verhuis je van Vlaanderen naar Brussel? En betaalt MyFamily je Groeipakket uit? Dan dragen wij je dossier graag over aan BrusselsFamily of een andere uitbetaler naar keuze
Kinderbijslag in Wallonië
Je woont in Wallonië
In Wallonië zijn er vijf kinderbijslagfondsen. Camille is er daar één van. De anderen zijn Infino, Kidslife, Famiwal en Parentia.
Kraamgeld en Basisbedrag
Als kinderen geboren zijn voor 2020, dan verandert er niets aan de bedragen.
Voor kinderen die geboren zijn vanaf 2020 gelden er nieuwe bedragen. Bij elke geboorte of adoptie krijg je 1.122 euro als kraamgeld (geboortepremie). Het basisbedrag dat je nadien ontvangt is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Tussen 0 en 17 jaar krijg je maandelijks 158,10 euro als basisbedrag. Tussen 18 en 24 jaar wordt dat 168,30 euro per maand.
Een schoolbonus om onderwijs aan te moedigen
Je ontvangt een schoolbonus voor het schooljaar start. Het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
Toeslagen in de Waalse kinderbijslag
Aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben geeft het Waalse kinderbijslagsysteem premies of toeslagen. Op welke steun je kan rekenen, hangt af van je inkomen, je gezinssituatie en het aantal kinderen. Een overzicht:
- Sociale toeslag voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
- Zorgtoeslag voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeftes.
- (half)wezentoeslag voor kinderen die minstens één ouder verloren hebben.
Jij kiest wie jouw kinderbijslag betaalt
Sinds 2019 kon je in bepaalde gevallen al je kinderbijslagfonds zelf kiezen. Vanaf 2021 mag iedereen zelf bepalen wie de kinderbijslag uitbetaalt. Je kan op elk moment een andere keuze maken.Verhuis je naar Wallonië?
Verhuis je van Vlaanderen naar Wallonië? En betaalt MyFamily je Groeipakket uit? Dan dragen wij je dossier graag over aan Camille of een andere uitbetaler naar keuze.
Kinderbijslag in de Duitstalige Gemeenschap
Je woont in de Duitstalige Gemeenschap
In het Duitstalige gedeelte van België betaalt alleen de Duitstalige Gemeenschap de kinderbijslag uit.
Kraamgeld en Basisbedrag
Als kinderen geboren zijn voor 2019, dan verandert er niets aan de bedragen. Tenzij het oude systeem nadelig is voor jou. Dan stap je over naar het nieuwe systeem. Kinderen die geboren zijn vanaf 2019 krijgen een geboorte- of adoptiepremie (kraamgeld) van 1.144 euro. Daarna ontvang je voor elk kind een maandelijks basisbedrag van 159,63 euro.
Een schoolbonus om onderwijs aan te moedigen
Je krijgt voor elk kind een schoolbonus van 52,87 euro voor de start van elk nieuw schooljaar.
Toeslagen in de kinderbijslag van de Duitstalige Gemeenschap
Voor kinderen die specifieke ondersteuning nodig hebben zijn er extra premies of toeslagen. Op welke steun je kan rekenen, hangt af van je inkomen en het aantal kinderen. Een overzicht:
- Sociale toeslag voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.
- Zorgtoeslag voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeftes.
- (half)wezentoeslag voor kinderen die minstens één ouder verloren hebben.