Wat en hoeveel geef je als geboortecadeau?
Een pasgeboren kindje in je omgeving? Hoera! Maar met welk cadeau verras je de kersverse ouder(s) en hoeveel geef je uit? Enkele getuigenissen.
De geboortelijst: succes verzekerd!
Tijdens de zwangerschap kiezen de toekomstige ouder(s) vaak voor een geboortelijst. Dit is een wishlist – vaak bij een babyspeciaalzaak – met de spullen die zeker welkom zijn. Tina geeft meestal iets van die lijst cadeau. Nu ze zelf mama is van twee kindjes, begrijpt ze des te meer waarom een geboortelijst handig is. “Jonge ouders zetten er de spullen op die ze zeker nodig hebben. Dus je doet mensen echt een plezier door daar iets van te kopen.”
Geld of een cadeaubon?
Veel spullen op een geboortelijst kosten tussen 20 en 45 euro. Die zijn erg in trek en dus snel uitverkocht. Daarna blijven enkel nog een paar dure items over zoals de kinderwagen of een bedje. Door een cadeaukaart te geven van de winkel waar de geboortelijst opgesteld is, wordt het nodige bedrag voor die grote stukken mogelijks toch nog bereikt.
Ook Laura koopt graag iets van de geboortelijst, maar ze stelt het vaak te lang uit: “Vaak is de lijst al leeggekocht op het moment dat ik iets wil kiezen. Ik ga dan voor een cadeaubon in de winkel van de geboortelijst. Da’s leuker dan een envelopje en de ouders kunnen dan toch zelf iets kiezen naar hun smaak.”
In plaats van – of soms bovenop – een geboortelijst openen toekomstige ouders vaak een zogeheten pamperrekening. Het rekeningnummer staat dan op het geboortekaartje. Door hierop een bijdrage te storten, geef je de ouder(s) de keuze om het te besteden aan wat ze zelf willen.
Of toch een persoonlijk cadeau?
In plaats van iets te kiezen van de geboortelijst, kopen sommigen liever een persoonlijk cadeau. Audrey: “Natuurlijk was ik heel blij met de spullen van mijn geboortelijst, omdat die heel praktisch waren. Al moet ik eerlijk toegeven dat mijn meest gekoesterde cadeautjes niet op de lijst stonden: een koffer en een stoeltje met de naam van ons kind erop.”
Ook Laura gaat voor een persoonlijke aanpak en verliest daarbij de andere gezinsleden niet uit het oog: “Soms laat ik iets maken met de naam van de baby erop. En ik breng ook een geschenkje mee voor de broers of zussen.”
Een natje en een droogje
Gelukkig hoeft een persoonlijk cadeau niet duur of ingewikkeld te zijn. Om de kersverse ouder(s) een handje te helpen, kan je bijvoorbeeld af en toe een zelfbereide maaltijd brengen. Annelies: “Mijn vriendinnen verras ik met kraamkost. Dat wordt erg geapprecieerd.” “Ik neem ook altijd een fles mee voor de ouders”, vult Tina aan. “Die baby krijgt al zoveel cadeaus …”
En wat moet dat kosten?
Daar is geen eenduidig antwoord op. Kijk eerst en vooral naar je budget en voel je absoluut niet verplicht meer uit te geven dan wat voor jou haalbaar is. Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega’s. Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo’n 150 euro. Tina: “Ik besteed meestal zo’n 50 euro. Maar voor dichte familie mag het best wat meer zijn.”
Verwacht je zelf een kindje? Vraag dan je startbedrag aan.