Ovulatie berekenen: zo ontdek je jouw vruchtbare dagen

 

 

Als je zwanger probeert te worden, is het handig om te weten wanneer je precies ovuleert. De ovulatie is het moment waarop een eierstok een rijpe eicel vrijgeeft. Rond deze tijd van je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Maar wanneer is dat dan? Deze blog legt uit hoe je je vruchtbare dagen kan berekenen.

 

 

1. Wat is ovulatie?

De ovulatie is een belangrijk onderdeel van je menstruatiecyclus. Het gebeurt meestal één keer per maand, ongeveer halverwege je cyclus. Een eicel rijpt in een van je eierstokken en wordt vervolgens vrijgegeven. Als deze eicel door een spermacel wordt bevrucht, ben je zwanger.

Je meest vruchtbare dagen

Rond je ovulatie heb je de meeste kans om zwanger te worden. Dit zijn meestal de vier à vijf dagen voor je ovulatie, de dag van de eisprong zelf, en de dag erna. Als je dus een kinderwens koestert, is dit de beste tijd om zo vaak mogelijk te vrijen. Wil het maar niet lukken? Soms moet je de natuur een handje helpen. Een vruchtbaarheidsbehandeling is dan een van de mogelijkheden. 

2. Hoe bereken je je ovulatie?

Er zijn verschillende manieren om je ovulatie te berekenen. De meest eenvoudige manier is door je menstruatiecyclus bij te houden. De eerste dag van je menstruatie is de start van je cyclus. De eisprong vindt meestal plaats rond dag 14 van een cyclus van 28 dagen. Als je cyclus langer of korter is, is het moeilijker om de ovulatie precies te voorspellen.

 

Je kan ook letten op de typische lichamelijke signalen. Dit kan een lichte pijn of een stekend gevoel zijn aan één kant van de onderbuik. Andere symptomen zijn een verhoogd libido en meer vaginale afscheiding die vergelijkbaar is met rauw eiwit. 

 

Of meet elke ochtend je lichaamstemperatuur. Tijdens de eisprong daalt je lichaamstemperatuur iets, om vervolgens weer te stijgen. Het is een klein verschil (+0,3 of 0,5 graden), maar als je elke dag op hetzelfde tijdstip meet, kan je het wel opmerken.

3. Wat is een ovulatietest en hoe helpt het jou?

Met een ovulatietest kan je je eisprong wat preciezer meten. Deze test, die je eenvoudig thuis kan doen, meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon stijgt meestal 24-48 uur vóór de ovulatie. Een positieve test geeft aan dat je in de komende 1-2 dagen waarschijnlijk ovuleert. 

Je kan ovulatietests kopen bij de drogisterij of apotheek. Wel is het belangrijk om te weten dat ovulatietests niet altijd 100% nauwkeurig zijn. Beschouw ze als een goede hulp om een beter beeld te krijgen van je cyclus.

Elke vrouw is anders

Je ovulatie berekenen helpt je om je meest vruchtbare dagen te ontdekken. Met een beetje kennis en de juiste tools doe je dit eenvoudig zelf. Of je nu je menstruatiecyclus bijhoudt, ovulatiesymptomen in de gaten houdt of een ovulatietest gebruikt, je vergroot je kansen om zwanger te worden. Vergeet niet dat elke vrouw anders is, dus het zal wat oefening vergen. Wil het maar niet lukken? Dan kan ook de huisarts helpen. 

Ga goed van start met je startbedrag

Heb je goed gerekend en is er een kindje op komst? Dan kan je elke financiële steun gebruiken. In Vlaanderen krijgt elk gezin een eenmalig Startbedrag bij de geboorte van zijn kind. Wij zorgen ervoor dat het geld op je rekening komt.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Meest voorkomende vragen over zwanger worden

Zwanger worden: 5 veelvoorkomende vragen

Lees meer
Vruchtbaarheidsbehandeling

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Lees meer
Baby in bed

Tips voor de babykamer

Lees meer