Corona: onverwacht thuis met je kinderen, zo pak je dat aan

Praktische leertips en speeltips voor thuis

 

Praktische leertips en speeltips voor thuis

Het corona-virus houdt het hele land in de ban. Heel wat mama’s en papa’s zitten sinds deze week thuis met hun lieftallige kroost, en werken vaak ook van thuis uit. Een nieuwe, en niet altijd evidente, combinatie. Je oudere kinderen kunnen zich wellicht wat zelfstandig bezighouden met studeren, ontspannen en wat bewegen. Voor je jongere spruit(en) is het voor jou misschien wel wat zoeken, moet je wat inventiever zijn.

Enkele weken onverwacht thuis met je kindjes, hoe pak je dat het beste aan? Wij verzamelden praktische leertips en speeltips voor thuis. Want ook in deze periode willen we jou en je gezin wat extra steun bieden.

 

 

Thuis leren: 6 leertips voor thuis


Tip 1: Maak een dagplanning: Stel een visuele dag- of weekplanning op voor je zoon of dochter, die je bijvoorbeeld kan ophangen in huis. Overloop die elke dag samen. Zo weten jullie allebei wanneer het tijd is om huiswerk te maken, een stukje fruit te eten, buiten of binnen te spelen, oefeningen te maken, mama of papa te helpen met koken,… P.S.: gebruik verschillende kleurtjes, stickers, … Laat jouw/jullie creatieve geest de vrije loop 😉

Tip 2: Online oefeningen: Leve het internet in deze corona-tijden! Want op het internet vind je heel wat goede oefeningen voor je kind. Bovendien is het een leuke afwisseling om af en toe online wat oefeningen te kunnen maken. XNAPDA is een van zo’n websites, waar je tot de paasvakantie gratis oefenfilmpjes voor ieder leerjaar terugvindt. Ook op Kweetet vind je heel wat oefeningen terug, maar het kan wel zijn dat je hier een login voor nodig hebt.

 

Tip 3: Talen oefenen: Als jullie talen willen oefenen, nieuwe woorden willen leren in een andere taal, dan kunnen jullie WRTS eens testen. Hier kan je zoon of dochter Frans, Engels, Spaans, … oefenen op verschillende manieren. WRTS werkt ook samen met uitgeverijen van lesboeken. Een account registreren is helemaal gratis.

Tip 4: Quizlet: want wie houdt nu niet van quizzen? Bovendien wordt leren op die manier leuker én interactiever. Op Quizlet kan je eenvoudig en gratis een quizje maken. Voorzie bijvoorbeeld een leuke beloning, een “prijs”, als de quiz goed gaat: een (gezonde) koek, wat tijd op de iPad, een stempel op een zelfgemaakte quizkaart, …

Tip 5: Thuis lezen: leren lezen kan je ook thuis verderzetten. Enkele praktische tips om dit leren lezen thuis wat fijner te maken vind je op deze website.

Tip 6: Oefenbundels op papier: Heb je een printer thuis, of op het werk (als je af en toe naar kantoor gaat)? Dan kan je gratis oefenboekjes printen die Uitgeverij Zwijsen heeft gemaakt. Deze oefenboekjes zijn allemaal per leerjaar.

En… heb geduld en maak het gezellig: starten met de opdrachten die de leerkracht meegaf moet niet perse om 8u30. Kies zelf een moment, maak het gezellig en wissel werkjes af met andere activiteiten. Lukt het even niet voor je kind? Een pauze (als het nodig is een dag niets doen) kan wonderen doen! Thuis leren kan op eigen tempo en op zelfgekozen momenten.

 

 

Thuis spelen: 6 speeltips voor thuis

 

Tip 1: Contact houden met klasgenoten: zorg ervoor dat je kind(eren), contact blijven houden met hun klasgenootjes. Niet fysiek natuurlijk, maar digitaal zijn heel wat mogelijkheden: maak een WhatsApp-groepje aan met enkele ouders waarop je wat video’s stuurt, organiseer een groepsgesprek, Facetime,…

Tip 2: Zorgen voor anderen: laat je kind een kaartje schrijven, een tekening maken voor de grootouders (dat kan zelfs al in het teken van Pasen 😉 voor iemand uit het zorgcentrum of iemand uit jullie omgeving die jullie wat extra liefde willen geven. Of Skype/Facetime eens met de grootouders.

Tip 3: Keukenhulpje(s)
: Maak samen het eten klaar. Laat je kindje de tafel al dekken, of al wat groenten voorbereiden zodat jullie erna samen kunnen kokerellen. Oudere kids in huis? Laat hen eens koken. Niet alleen quality time maar ook nog eens handig, die extra handjes in de keuken 😉 Hier alvast wat inspiratie om samen met het gezin te koken.

 

Tip 4: Online jeugdbeweging: op Facebook heeft de jeugdbeweging een groep “online jeugdbeweging: tegen corona-verveling” opgericht. In deze groep vind je allerlei leuke opdrachtjes waaraan je kan deelnemen. Pret verzekerd!

Tip 5: Buiten komen: Een frisse neus halen en wat bewegen blijven belangrijk en worden ook aangeraden. Bovendien is de lente bijna in het land. Laat je kind regelmatig wat in de tuin spelen, ga samen de hond uitlaten, een wandelingetje maken, …

Tip 6: Schermtijd
: Wat met schermtijd? Hoe zorg je ervoor dat je kind in deze periode niet aan de iPad of voor de televisie gekluisterd zit? Hier vind je enkele praktische tips die wellicht van pas komen.

 

Klik hier voor nog extra leuke leertips en speeltips.
Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor de anderen!

Heb je zelf nog leuke leertips en speeltips? Laat ze ons weten!

 

 

Wil je aansluiten bij MyFamily?


Ontvang je jouw Groeipakket nog van een andere uitbetaler, maar wil je graag overstappen naar MyFamily? Laat het ons weten via de knop hieronder. Wij brengen daarna alles in orde voor jou en je gezin.

Sluit aan bij MyFamily