Mama Birsel: “Zwangerschapsconsulent beantwoordde al mijn praktische vragen”
Birsel was 21 jaar toen ze haar eerste kindje kreeg en bijna 40 bij de geboorte van haar tweede dochter. Ze werkt al jaren in de sociale sector en weet dus perfect welke instanties er bestaan. "Toch was de zoektocht naar informatie bij mijn tweede zwangerschap niet eenvoudig", vertelt Birsel. Tot ze haar zwangerschapsconsulent leerde kennen.
Ouderschap en werk combineren
Birsel geeft les aan anderstaligen en is ook sociaal tolk. "Ik heb in de regio Brussel gewerkt en ben nu vooral actief in Oost-Vlaanderen", legt ze uit. "Gemeentebesturen, OCMW's … Ik heb al voor verschillende instanties gewerkt en ken de sociale diensten dus goed. Toch was de juiste informatie en steun vinden niet eenvoudig tijdens mijn tweede zwangerschap."
Toen ze op haar 21ste haar eerste kindje verwachtte, werkte Birsel nog niet. "En dat was het grootste verschil met mijn tweede zwangerschap", vertelt ze. "Mijn man heeft een drukke job en ik moest voor mijn werk elke dag van Lokeren naar Brussel en terug. Dat betekende dat ons kindje bijna constant in een crèche zou moeten blijven zodra ik terug aan de slag ging. Dat zagen we niet zitten. En dat was niet ons enige praktische probleem…"
"Ik dacht ontslag te nemen om meer tijd te hebben voor mijn gezin, maar was dat wel een goed idee? Een antwoord vinden op die vraag was niet makkelijk. Mijn kindje riskeerde ook te vroeg geboren te worden, dus raadde mijn gynaecoloog me aan om enkele weken voor mijn bevalling te stoppen met werken. Maar hoe regel je dat met je werkgever? En hoe zit het dan met je loon?”
Moederschapsbescherming
Verwacht je een kindje? Laat het je werkgever dan zo snel mogelijk weten. Een mondelinge verwittiging is niet genoeg. Bezorg je werkgever een doktersattest met de uitgerekende bevallingsdatum. Doe dat aangetekend of vraag een ondertekend ontvangstbewijs.
Zodra dat in orde is, geniet je verschillende vormen van moederschapsbescherming:
- Je krijgt ontslagbescherming: tot een maand na je postnatale verlof (16 weken na de bevalling) mag je werkgever je niet ontslaan omdat je zwanger bent.
- Je mag geen nacht- of overwerk meer doen en geen risicovol werk meer uitvoeren.
- Je hebt het recht om je arbeidsomstandigheden te laten aanpassen als die jouw gezondheid of die van je ongeboren kind in gevaar brengen.
Tip: ben je zelfstandige? Ook dan geniet je moederschapbescherming. Bij Xerius vind je een overzicht van je rechten en de voorwaarden.
Zwangerschapsconsulent bracht redding
"Via mijn mutualiteit kwam ik uiteindelijk bij een zwangerschapsconsulent uit. Zij hielp me met de administratie bij mijn werkgever en deed dat helemaal gratis. Dat gaf me zoveel mentale rust dat ik eindelijk kon genieten van mijn zwangerschap. Je kan bovendien voor nog zoveel meer terecht bij je zwangerschapsconsulent, zoals informatie over het verloop van een bevalling.”
“Ouders zijn vaak te trots om hulp te vragen omdat ze niet willen falen, maar je moet het jezelf gewoon zo makkelijk mogelijk maken”
Mama Birsel
Tip
Op zoek naar praktische informatie? Neem contact op met je mutualiteit voor de gratis hulp van een zwangerschapsconsulent.Sterk in je schoenen
“Zoals verwacht is Mila te vroeg ter wereld gekomen", zegt Birsel. "Zowel administratief als mentaal kreeg ik na de bevalling steun van mijn vroedvrouw en ik kon ook weer terecht bij mijn zwangerschapsconsulent. Had ik maar vroeger geweten dat er zo iemand bestond."
"Krijg je een kindje, dan krijg je er plots veel verantwoordelijkheden bij. Je wil niet falen en denkt dat je sterk genoeg in je schoenen staat om alles zelf voor elkaar te krijgen. Ouders zijn vaak te trots om steun te zoeken, maar je moet het jezelf gewoon zo makkelijk mogelijk maken. Vraag daarom hulp aan de mensen in je naaste omgeving of bij anderen, zoals een zwangerschapsconsulent. Die is er voor iedereen."
It takes a village to raise a child
Wil je Birsels goede raad volgen? In onze gratis gids ‘It takes a village to raise a child’ vind je meer tips van Birsel en andere mama’s.