Eerste hulp bij kramp tijdens je zwangerschap

 

 

Last van krampen tijdens je zwangerschap? Je bent niet alleen. Veel zwangere vrouwen ervaren dit ongemak, en dan vooral in hun benen en kuiten. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. In dit blogartikel helpen we je omgaan met kramp tijdens je zwangerschap, en delen we graag enkele eenvoudige oplossingen voor verlichting.

 

 

Waarom krijg ik kramp tijdens mijn zwangerschap?

Krampen in de benen (vooral in de kuiten) zijn een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Veelal worden ze veroorzaakt door verschillende factoren:

  • Gewichtstoename: tijdens je zwangerschap draag je extra gewicht met je mee. Dat kan druk uitoefenen op je spieren en zenuwen, waardoor krampen ontstaan.
  • Vermoeidheid: een zwangerschap is erg vermoeiend voor je lichaam, en vermoeide spieren zijn vatbaarder voor krampen.
  • Veranderingen in de bloedsomloop: je groeiende baarmoeder kan druk zetten op je bloedvaten en daar je bloedcirculatie verstoren. Het gevolg? Verkrampte spieren.
  • Tekort aan voedingsstoffen: een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals magnesium en calcium, kan ook krampen veroorzaken.

Hoe verlicht ik de kramp?

  • Stretchoefeningen: zodra je een kramp voelt opkomen, probeer dan voorzichtig om de spieren in kwestie te stretchen. Bij kramp in de kuit kan je bijvoorbeeld je tenen strekken.
  • Warmte: een warm bad of een warme handdoek laten je spieren ontspannen en verzachten de pijn.
  • Zwangerschapsmassage: overweeg een zalige zwangerschapsmassage om de spanning in je spieren te verminderen en te ontspannen. Een professionele masseur kan specifieke technieken toepassen om krampen te verlichten én te voorkomen.
  • Hydratatie: uitdroging zal de krampen alleen maar erger maken. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.
  • Schoenen en houding: draag comfortabele schoenen die voldoende ondersteuning bieden aan je voeten en enkels. Vermijd langdurig staan of zitten in dezelfde positie.
  • Voedingssupplementen: als je vitaminetekorten hebt, overleg dan met je verloskundige of arts om magnesium- en calciumsupplementen te nemen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: doe regelmatig lichte oefeningen om je spieren in goede conditie te houden. Zo zijn wandelen of zwangerschapsgymnastiek prima voor je spieren en vriendelijk voor je zwangere lichaam.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Hoewel krampen tijdens de zwangerschap meestal onschadelijk zijn, zijn er enkele gevallen waar medische aandacht nodig is. Neem contact op met je arts als:

  • de krampen aanhouden en ernstige pijn veroorzaken;
  • je benen opzwellen, rood uitslaan of warm aanvoelen;
  • je koorts hebt, of andere symptomen die je niet kan linken aan de krampen.

Onthoud dat krampen tijdens de zwangerschap meestal vanzelf verdwijnen en dat ze een normaal onderdeel zijn van alle veranderingen die je lichaam doormaakt. Met een beetje zelfzorg en aandacht voor je spieren kan je de ongemakken verminderen en beter omgaan met de krampen, zodat je geniet van een meer ontspannen zwangerschap.

Vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is. Luister naar je lichaam, en vraag bij twijfel altijd raad aan je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw.

Met deze tips kan je alvast aan de slag om je krampen te verzachten. Maar ook na de zwangerschap mag je op ons rekenen. We betalen het Groeipakket altijd op tijd en correct uit, zodat jouw kindje kan opgroeien in een zorgeloze, warme omgeving.

 

Vraag vandaag nog je startbedrag aan, en word ook deel van onze familie.

Vraag je startbedrag aan

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zwangerschapkwaaltjes

Tips om zwangerschapskwaaltjes te verminderen

Lees meer
Controle bij gynaecoloog

Op controle bij gynaecoloog of vroedvrouw

Lees meer
Gynaecoloog kiezen

Tips voor het kiezen van de juiste gynaecoloog

Lees meer